162 лаборатории ще правят безплатни тестове

0
В област Русе обаче все още няма подписан договор с нито една лаборатория
В област Русе обаче все още няма подписан договор с нито една лаборатория Снимка: БГНЕС

За пробовземане могат да искат най-много по 10 лева

162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната вече имат сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове, съобщи министерството на здравеопазването.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Проверка в списъка обаче показва, че в някои области предлагането ще е изключително ограничено, а в област Русе все още няма подписан договор с нито една лаборатория. В Кюстендил има само една - в МБАЛ "Д-р Никола Василиев". Във Видин, където в момента има огромна заболяемост, са само две - в "Биомед" и "Св. Иван Рилски". Две са и във Враца - в "Нов медицински център" и в МБАЛ "Св. Иван Рилски". В Кърджали също са две - в "Клинилаб" и "Рамус", алармира вестник Сега.

В София тепърва чакат получаване на договорите си 11 лаборатории. Сред тях обаче са големите вериги "Цибалаб", "Рамус" и "Кандиларов", така че вероятно местата за правене на безплатни тестове ще са повече. Не е изключено обаче те да се окажат и недостатъчни за хилядите работещи, които имат нужда от тест, да не говорим за хилядите желаещи да ходят по концерти, ресторанти и пр. Всички тези хора се струпват в лабораториите заедно с десетки болни, потвърждаващи инфекцията си.

Пълният списък с лабораториите може да се види ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук