Експерти: В малките населени места се притесняват да говорят открито за домашното насилие

1
Ръст на делата за домашно насилие в Русенско от началото на тази година
Ръст на делата за домашно насилие в Русенско от началото на тази година Снимка: Дарик радио Русе

Ръст на делата за домашно насилие в Русенско от началото на тази година

Над 30 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в Русенския консултативен център за безплатна консултация и съдействие на хора от уязвими групи. Центърът, който съществува от октомври 2022 г., обхваща територията на всички общини от областта. В региона действа и мобилен екип, който се среща с пострадалите, за да им съдейства по всякакъв начин. През изминалата година от услугата са се възползвали над 200 души от региона.

Това казаха в ефира на Дарик Деана Димова от Сдружение „Център Динамика“ и експертът Йордан Борисов. Заедно с Клуб “Отворено общество” - Русе и Областната администрация експертите осъществяват информационна кампания сред уюзвите групи и работят с претърпелите насилие. В рамките на проекта „Партньорство с кауза“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., са проведени обучения на над 640 души от областта - представители на местната и държавната власт, учениците в региона, както и ромската общност. Близо 40% от участниците в информационните срещи по Закона за защита от домашното насилие са били подрастващи. Става дума за 240 ученици от Русенско, пред които е била представена информация на достъпен език как да разпознават и действат в случаи на домашно насилие. Същевременно повече от 166 жени от ромски произход са участвали в обученията. Над 270 експерти от различни институции, полиция и социални работници също са се включили в дискусиите.

Активната информационна кампания за защита от всички форми на домашно насилие е необходима най-вече в малките населени места, казват експертите. Там все още преобладаващата част от хората се срамуват да говорят по темата за домашно насилие. Често свидетелите на домашно насилие се притесняват да говорят открито по проблема, за да нямат после самите те проблеми и да се превърнат и те в жертва.

Делата, образувани по реда на Закона за защита от домашно насилие, бележат ръст от началото на тази година, отчитат от Районния съд в Русе. Техният брой е 18, докато за същия период през 2023 г. той е бил 12. За цялата изминала година делата за домашно насилие, заведени в Районния съд в града са били 106.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Спонсор
    Кога ще има коментар на парламента рно насилие и геноцид на българите?
  • 5
    2
    А тази
    Не й ли е неудобно вече да се пъчи всеки ден по медиите с едни същи неща?! Лелче, скрий се, дотягаш на хората с брътвежите си!
  • 5
    1
    психолог
    Домашното насилие от близки върху близки е страшно . А насилието от чужденци-мигранти върху българи не е ли опасно и за двата вида - домакините и чужденците ? За това никой ли не мисли или чак когато му дойде до кухата кратуна тогава ще започне да проявява наченки на разсъждения ? Интересно е за изследване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари