Експерти: Екологията не е приоритет за новия кабинет

0
От „Зелени закони“ очакват огласяването на конкретните приоритети на министерствата на енергетиката
От „Зелени закони“ очакват огласяването на конкретните приоритети на министерствата на енергетиката

В програмната декларация на новосформирания коалиционен кабинет липсват ключовите въпроси, свързани с екологията и опазването на околната среда. Вместо тях има неясни общи формулировки, зад които само може да се гадае какво имат предвид политиците.

В програмите на ресорните министри тепърва ще бъдат заложени стратегически разписани мерки, но тезите в първоначалната програмна декларация не са свързани помежду си в ясна програма за реформи и  по-скоро включват различни обещания, които идват от предизборните програми на участващите в правителството партии.

Това е първият общ коментар на експертите от платформата „Зелени закони”, която предоставя периодичен мониторинг на работата на политиците, свързана с екологията, устойчивото развитие и опазването на природата: какво обещават и с какво се ангажират предизборно, как го развиват в конкретни политики и докъде стигат в реализацията на ангажиментите си.

От „Зелени закони“ очаквамт огласяването на конкретните приоритети на министерствата на енергетиката, земеделието и околната среда, в които ресорните министри да дадат своите ясни цели за четиригодишния мандат и най-важното – да планират действия, някои от които са належащи до края на 2014 г.:

  1. Обявяване на заповедите за защитените зони Натура 2000 за местообитанията;

  2. Стартиране на процедурата за връщане на незаконната държавна помощ, раздадена чрез „заменките“;

  3. Обявяване на защитена зона „Рила-буфер“, с която да се отговори на констатираната недостатъчност за защита на птиците и местообитанията на мечка и главоч в България;

  4. Създаване на ефективни органи за управление на защитените зони от Натура 2000 и ясно регламентиране на провомощията им;

  5. Приемане на кадастрални карти и други спешни стъпки за спиране застрояването на Черноморското крайбрежие.

Експертите разработиха и детайлен анализ какво предвижда правителствената програма по всяка от 5-те теми, които „Зелени закони” следи: „Климат”, „Енергетика”, „Биоразнообразие и гори”, „Устройство на територията”, „Селски райони”. Пълният текст можете да намерите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари