Експерт: Три вида отровни риби виреят в Черно море

0
Най-отровен е морският дракон, той има три шипа на перката си, обясни д-р Радослава Бекова
Най-отровен е морският дракон, той има три шипа на перката си, обясни д-р Радослава Бекова Видео: NOVA

Най-отровен е морският дракон, той има три шипа на перката си, обясни д-р Радослава Бекова

Три вида отровни риби живеят в Черно море, каза гл. ас. д-р Радослава Бекова, ихтиолог в Института по океанология към БАН, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Най-отровен е морският дракон, който има три шипа на перката си. Отровата му може да предизвика изтръпване, силна болка, замайване. Хората с по-силни алергии трябва незабавно да потърсят медицинска помощ след контакт с този вид риба. Морският дракон се заравя в пясъка по крайбрежието и покрай рифовете.

Другите видове отровна риба са скорпида, която живее на каменистото дъно, и морската котка.

Бекова разказа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна дори от цианида. Тя е от семейството на рибата балон и идва от Японско море. Въпросното семейство има 15 представители, като почти половината са с доказан токсичен и отровен ефект. Те съдържат тетродотоксин - изключително опасна отрова. В нашето море все още няма докладвани случаи, а и поради особеностите на Черно море не очакваме тези риби да навлязат – те са по-топлолюбиви, не могат да оцелеят тук, каза Радослава Бекова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари