Експерт: Слагането на колани в автобуса може да отнеме живот

1
Безразборното слагане на колани няма да доведе до нищо добро
Безразборното слагане на колани няма да доведе до нищо добро

"Слагането на коланите няма да промени проблема с безопасността на пътя и по този начин не се решава ситуацията."

Това каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) Магдалена Милтенова, предава Агенция Фокус. По думите й в цяла Европа тези автобуси се возят без колани.

Автобусите произведени преди 2008г. не са оборудване фабрично с колани и не би следвало да се променя тяхната конструкция“, посочи тя. Според нея след като не можем да се справим с проблемите на пътя, това не значи, че трябва да променяме конструкцията на пътните превозни средства.

Сами разбирате, че няма как да се докаже дали един автобус е произведен с колан или без колан, и в този аспект ще започне едно безразборно слагане на колани и това няма да доведе до нищо добро“, коментира още Милтенова.

Тя смята, че може би това ще застраши повече живота на хората. „Автобусът ако в дадена ситуация беше паднал по таван, а не по гуми и не дай си Боже се беше възпламенил, какво точно щеше да се случи и дали тези колани щяха да спасят човешки животи“, уточни още председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

 „В даден случай сложеният колан в автобуса помага, а в друг  - отнема човешки живот. За да се повиши качеството на услугата, не трябва да се слагат колани, а да се стигне до там, че превозвачите да имат финансиране, за да обновят своите автобуси, за да отговарят на изискванията. Трябва се даде възможност на самите превозвачи да подобрят своите автобуси, защото няма нормален човек, които не би искал да пътува с нов автобус и не би имало превозвач, които да не желае да закупи по-ново превозно средство, за да може да се работи наистина в други условия“, обобщи Милтенова.

На въпрос, дали е правилен ли ходът на министър-председателя с отстраняването на тримата министри и до каква степен оставките решават проблема с пътната безопасност, тя отговори, че оставката сама по себе си не е критерий за решаване на проблем.

„Той ще се реши, когато се направят съответните срещи със съответните министерства и бизнесът от наша страна, когато нещата се насочат към промяна на законодателството и спиране на нерегламентирани превози“, каза още тя. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари