Експерт: Продажбата на коли втора ръка няма да бъде засегната въобще след 2035 година

3
Също така ще караме автомобилите си с вътрешно горене до когато поискаме, заяви Костанца Рангелова
Също така ще караме автомобилите си с вътрешно горене до когато поискаме, заяви Костанца Рангелова

Също така ще караме автомобилите си с вътрешно горене до когато поискаме, заяви Костанца Рангелова

"Всички, които имат автомобил с вътрешно горене, могат да продължат да го карат до когато поискат. Също така продажбата на автомобили втора ръка няма да бъде засегната по никакъв начин след 2035 г.".

Това обясни Костанца Рангелова - старши анализатор в програма "Енергетика и климат" на Центъра за изследване на демокрацията, предава БНР.

Припомняме, че министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС одобриха спорния план за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., но с изключение - за новите автомобили с климатично неутрални, т.е. синтетични горива. Решението, което трябва да бъде разгледано и потвърдено от ЕП, се отнася до новите автомобили.

Според Костанца Рангелова обаче синтетичните горива все още са една много неузряла техология, която вероятно ще остане маргинална на фона на електромобилите.

"Те са най-вече като някаква последна ниша за автомобилите с вътрешно горене - да се изпоплзват синтетични горива. Най-големият проблем при тях е, че много голяма част от електроенергията, която се изисква, за да се произведат, се губи. Повече от половината електроенергия, която се използва, за да се произведе електрическото гориво, е загуба при самия производствен процес. След това при изгарянето им в автомобила отново се губи изключително голяма част от енергията. В крайна сметка от електроенергията, която първоначално се използва за производството, до крайната енергия, използвана за движение, остават само 13%".

Според нея за българската автомобилна индустрия това означава, че ще трябва да се преориентира към производство на части за алтернативен вид автомобили:

"Това е процес, за който е добре да има сигнал от сега, за да се знае какъв тип смяна на производствените процеси трябва да се случи, за да може да бъде в крак с времето".

В много държави, особено в северната част на Европа, този тип подмяна на автомобилния парк се случва много бързо, подчерта Рангелова и добави:

"Това, което в страните от Централна и Източна Европа най-вероятно ще се случи, е, че ще има един бум на предлагането на коли втора ръка, които вече няма да бъдат необходими в Западна Европа".

Според нея една такава промяна отваря много възможности за инвестиции.

"В транспорта наистина е много важно да се наложи тази забрана за автомобилите. Ако искаме да постигнем тази цел за климатична неутралност до 2050 г., това наистина означава от 2035 г. да се започне наистина много ускорено подменяне на автомобилния парк към по-екологични автомобили, включително промяна в начина, по който се придвижват хората, т.е. използването на градски транспорт и използването на велосипед да бъдат много по-удобни за хората, особено за кратките разстояния".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари