Експерт: Около 5000 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата

0
Експерт: Около 5000 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата
Експерт: Около 5000 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата Видео: NOVA

Според Тодор Андонов собствениците не искат саниране, защото смятат, че ще им вземат апартаментите

Около 5000-5100 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата, каза Тодор Андонов от Българска строителна камара във връзка с програмите за саниране.

"Санирането започна с няколко еталонни блока, след това имаше програма за енергийно обновяване, която също включваше самоучастие от 20%. Тя претърпя неуспех. След това се премина към националната Програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По-голямата част от блоковете бяха прехвърлени в програмата, където грантът беше 100%. Началото беше изключително трудно, усвоиха се около 1,9 млрд. на два пъти", обобщи той.

"Имаше много голям отпор, дори при 100% финансиране. Хората се страхуват да не загубят жилищата си. Организацията е много трудна. Имаме случаи, в които собствениците не искат саниране, защото смятат, че ще им вземат апартаментите. Сега вече интересът нараства, подадени бяха над 3000 кандидатури на сгради, за които са ни нужни 4 млрд., а по ПВУ имаме малко над милиард. За втория етап, където ще има 20% съфинансиране, има твърде малко желаещи", посочи Андонов пред NOVA. И допълни, че два от трите варианта, предложени от Асен Василев, са приемливи - безлихвени заеми и допълнителни данъци.

По думите му изначално трябва да се промени виждането на обществото за жилищата. "У нас собствеността е доста по-висок процент, отколкото в Западна Европа. Панелните блокове са наследство от социализма. В тях живеят хора с различен социален статус, има и доста необитаеми апартаменти", обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    До 1-ви и 2-ри
    Вие двамата нали знаете че има ли каца с мед,първо си топят мръсните лапи посочени фирми на политици,партиини лидери и разни посерковци местни от булевардно значение на градския фолклор.Каквото остане по дъното за облизване и по стените,това е.Да не се чудим.Скубят патки и гъски.Кое колко е качествено като материал и количествено и на цена? Един господ знае.Гледам старите ламарини по покривите и сравнявам с новите малко по дебели от кадастрон.Няма място за сравнение от към дебелина и обработка.На старите им трябва малко перлит и са като нови ако се изпарят във миячни вани със сода каустик и се грундират или обработят стават като нови.Защо не изолират с минерална вата от до? Един господ знае.Внасят ли ддс? Кой знае? Цял град гледахме,видяхме,чухме и разбрахме как мина санирането.Тук и там уж добре,с колко някъде е зле? Фондовете за ремонт на ремонта на санирането се оказаха празни.Къде са парите? Чакам с интерес да мине 5 годишният срок за гаранция на изработеното и закриване на юридическите лица,а именно гражданските сдружения с цел получаване на услугата по именно и на адрес.Общината можеше да състави комисия,имат отдел и да извършат санирането без граждански сдружения/ юридически лица/ ,кому нужно беше тая простотия? Правиш гражданско сдружение и кмета е упълномощен посредник между МРРБ и "нашето сдружение" ,от къффф зор? Отделно трябва да им се виси на главата на "майсторите" и най вече калфи и общари.Кой да се занимава,пенсионерите стари и болни или дежурният наркоман на входа или блока?Редно е да има надзор на дейноста от общината.Можеха да съберат подписи с декларация на живущите и готово.Хората с право изгубиха вяра в институции и политически намерения с цел "добри намерения".Защо ли? Отговорите ги знаем всички.Хубавото в България става мацано.Питайте някой ползватели на услугата за резултатите.Редно е всеки ползвател на услугата да се бръкне и плати на строителен техник за надзор и контрол / наш човек / и консулти с адвокат на сдружението.
  • 4
    2
    Rdghjj
    Разбира се,че трябва дя е на сто процента финансиране!!!!За Русе например са отпуснати половината средства за саниране!!!!Къде са останалите средства????Заради това само 7 блока са одобрени!Много блокове останаха в резервите,неоснователно!!!!
  • 4
    1
    Етажна собственост
    Санирането на сградите трябва да бъде 100% финансиране по програма, без никакво СЪфинансиране от живущите в етажната собственост!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари