Експерт: Не ни трябват зомби проекти като 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

0
Тези мащабни проекти могат да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика, каза Ремина Алексиева
Тези мащабни проекти могат да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика, каза Ремина Алексиева Снимка: БТА

Тези мащабни проекти могат да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика, каза Ремина Алексиева

Наблюдава се поредното отместване на фокуса в зомби мащабни проекти, които създават риск да застрашат изцяло финансовото здраве на българската енергетика и като цяло на икономиката ни. Така коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията.

"Чисто като инвестиция има риск такъв проект да захрани мрежата на влияние в българската политика и икономика, за които продължаваме да говорим, и те са почти изцяло свързани с Русия. Ние смятаме, че не са ни необходими тези допълнителни мощности, защото можем да се справим и без тях", добави Алексиева.

По думите ѝ е изключително важно да се направи оценка на риска от подобен проект: "Нашите анализи показват, че ние абсолютно можем да продължим да сме износител на електроенергия и не ни трябват нови ядрени мощности. От тази гледна точка не виждаме изобщо дали трябва това да е приоритет на първо място, тъй като ние говорим за либерализацията на електроенергийния пазар, демократизация на електроенергийната система като цяло, енергийната бедност това са много-много належащи промени и заплащането на огромна инвестиция в такъв проект неминуемо ще донесе рискове".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Dragomir
    .Ne znam Soros kakvo tie kazal.no az bihte pratil zaedno s tvoite eko podlogi na izkopa v Belene kudeto shte stroi Rusatom stroi zashtoto the sa nai dobro.
  • 5
    1
    Атом
    Не знам що за експерт е госпожата, но атомната енергия е евтина, зелената е скъпа... Енергийно бедни може да не станем, но спре ли атомната, ще сме финансово много бедни. Това се вижда и без да си експерт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари