Експерт: Да натискаш цена в условията на пазар е глупост и престъпление

1
Не се прави така, прави се аграрна политика, отбеляза доц. Огнян Боюклиев
Не се прави така, прави се аграрна политика, отбеляза доц. Огнян Боюклиев

Не се прави така, прави се аграрна политика, отбеляза доц. Огнян Боюклиев

Спряха програмата "Достъпно за вас", защото според КЗК тя ограничава конкуренцията. Намесват ли се мерките за контрол на цените на продукти от малката кошница в пазарните принципи на конкуренция или са добра европейска практика?

Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) смята, че по-скоро се таргетират веригите и се търси информираност, отколкото по-груба намеса на пазара. "Проблемът дойде от това, че КЗК не е питана по въпроса. Много малко стоки се засягат, както и малко от пазарните играчи. Веригите концентрират по-малко от половината от търговията на дребно, така на практика половината пазар остава изцяло незасегнат", посочи той. И алармира за липса на актуалност в сайта foodprice.

"По-голяма част от цените бяха актуални към края на лятото. Тогава хората, които поддържат сайта, са загубили интерес да го поддържат. Ограничаването на цената на дадена стока за целия пазар би било таван. По-адекватното е да се идентифицират отделни домакинства, които са социално слаби за покриването на своята базисна необходимост", счита Николов, цитиран от NOVA.

От своя страна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН смята, че и във Франция е имало практика за намаление на цените. "100 цени намалени за 100 храни беше направено чрез министерството, като посредник, и с търговците. Поставят се специални етикети, за да се знае, че даден магазин работи по тази програма. Инфлацията е още голяма, но малко се успокои. По неофициална информация предложението за новата мярка не е минало през комисия и няма подпис на председател", подчерта той.

По думите му мярката на правителството е доброволна. "Да натискаш цена административно в условията на пазар е глупост и престъпление. Няма смисъл да говорим за таван на цените. Не се прави така, прави се аграрна политика. Да правиш политика на евтини храни, значи те да са некачествени. Да заковеш цените на дребно е безсмислено. Министрите на икономиката и земеделието трябва да се срещнат и да се договорят", отбеляза Боюклиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари