Експерт: Частни компании могат сключат договори за доставка на газ с "Газпром"

0
По думите му няма налична инфраструктура за алтернативни доставки на природен газ
По думите му няма налична инфраструктура за алтернативни доставки на природен газ Видео: NOVA NEWS

По думите му няма налична инфраструктура за алтернативни доставки на природен газ

"Може би "Булгаргаз" няма да поднови дългосрочния си договор с "Газпром", но това не означава, че частни търговци няма да го направят. По този начин държавното дружество ще свие дейността си на пазара и ще изпълним изискванията за санкции". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Мартин Владимиров, енергиен експерт.

По думите му няма налична инфраструктура за алтернативни доставки на природен газ. "Няма достатъчно капацитет за осигуряване на цялото потребление. При пускането на интерконектора Гърция - България  към края на годината, ще можем да осигуряваме нуждите на България. Има въпросителни пред възможността ни да закупим стратегически количества втечнен газ. Вероятно ще можем да се справим и без руския газ заради края на отоплителния сезон, но цената му ще бъде по-висока", отбеляза той.

Според него се очаква идеята за общо купуване на природен газ да има за цел запълване на минимум 80% от газохранилищата в Европа до началото на следващия отоплителен сезон. "Рисковете са, че няма да има достатъчно природен газ, който да осигури това предлагане, особено на регулирана цена. ЕК предлага да има таван на цената. Не е ясно кой алтернативен доставчик на Русия ще се съгласи да продава на Европа газ на по-ниска цена", посочи Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Да им сера на "санкциите", много им е важно да ни докарат до глад и студ ! Не щем малоумници да ни определят, до кога ще търпим !!!!?
  • 1
    1
    русенец
    Ясно! Ще е както беше с всичко останало - държавата се измества и на нейно място идват ненаяли се "бизнесмени", които вдигат цените и снижават качеството на услугата. Както с електричеството. :( Значи да очакваме още по-светло и топло бъдеще.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари