"Експериментът" с Карбовски: Какво се случва с партия "Има такъв народ"

0
Журналистът е осъждан за кражба на интелектуална собственост с влязло в сила съдебно решение
Журналистът е осъждан за кражба на интелектуална собственост с влязло в сила съдебно решение Снимка: БГНЕС / Архив

“Има такъв народ” (ИТН) номинира човек за публичен пост, чиято личност веднага провокира обществени реакции на неодобрение. Този сюжет сякаш неизменно се повтаря от миналото лято насам, когато партията на Слави Трифонов на два пъти неуспешно предложи състав на правителство

Коментар на Борис Митов в Свободна Европа.

Миналата седмица историята се повтори с телевизионния водещ Мартин Карбовски и издигането му за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Кандидатурата му предизвика остра реакция на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), която дори организира протест, независимо че в същото време Карбовски обяви, че се оттегля от конкурса.

Самият той нарече издигането си “експеримент” и сравни евентуалната си работа в медийния регулатор с “пенсиониране” в опит да представи оттеглянето си като свое лично решение. В изявлението му и реакциите от партията обаче остана недоизказано най-важното - какъв точно е проблемът Карбовски да заеме този пост?

Краткият отговор е, че той е осъждан за кражба на интелектуална собственост с влязло в сила съдебно решение. Това го превръща във втория кандидат на ИТН за публична длъжност, който е уличен в плагиатство. Първият беше номинираният последователно за правосъден министър, вътрешен министър и вицепремиер адвокат Петър Илиев.

Защо съпартийците на Трифонов продължават да лансират такива хора, след като самите те твърдяха миналото лято, че днешният вицепремиер Асен Василев не може да заема министерски пост, тъй като е бил съден за кражба на интелектуална собственост, от ИТН засега не коментират. (Василев не е осъден, а е подписал споразумение с другата страна - б.р.)

Свободна Европа потърси председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов, който ръководи и комисията по култура и медии в Народното събрание. Той обаче не вдигаше мобилния си телефон, а след като разбра по каква тема го търсим, спря да отговаря и на текстови съобщения. Свързахме се и със самия Мартин Карбовски, но той също не пожела да направи коментар.

Този случай разнообрази зачестилите напоследък атаки от ИТН към управляващата коалиция, в която те са една от четирите участващи политически сили. Атаките на партията са по повод българската позиция за Северна Македония, избора на гуверньор на Централната банка и фискалната политика на държавата. Напрежение между управляващите се появи дори и по повод на израза на солидарност на София с Украйна - прекръстването на две междублокови пространства в района на руското посолство, което беше саботирано от областен управител от партията на Трифонов.

Делата на "Телеман"

На фона на провокативния стил на предаванията му и склонността му в последните години да се занимава с теми, свързани с евроскептицизъм, антиваксърство и откровена проруска военна пропаганда, встрани от общественото внимание остана един случай, белязъл кариерата на Карбовски преди около десетилетие.

Става въпрос за начина, по който той реши да прекъсне взаимоотношенията с дотогавашните си продуценти от “Телеман”, за да смени Нова телевизия с ТВ7, която по онова време се контролираше от банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

За целта през 2013 г. Карбовски едностранно прекратява общо шест договора с “Телеман”, които са сключени от негово име и от името на едноличната му фирма “Волтер”. Това води до завеждане на няколко дела от продуцентската компания - за нарушени договори и за кражба на интелектуална собственост.

В крайна сметка съдът отсъжда срещу Карбовски, приемайки, че наред с неизпълнението на договорите си с “Телеман”, той неправомерно е копирал в ТВ7 концепцията и декорите от свои предавания в Нова телевизия. Именно заради това съдебно решение ТВ7 е принудена да промени заглавието на предаването на Карбовски от “Фронт“ на “Карбовски Предаването“.

Делата срещу фирма “Волтер“ са спечелени на първа инстанция, след което не са обжалвани и затова на 21 април 2016 г. на “Телеман“ е издаден изпълнителен лист за 300 хиляди лева и 17 700 лева съдебни разходи, с чието копие Свободна Европа разполага.

Една прехвърлена фирма

Междувременно обаче, докато делата все още са в ход, Карбовски продава “Волтер” на човек, който разследващият сайт BIRD описва като “данъчно муле”. Договорът за продажбата на фирмата е сключен между Карбовски и Стоян Миленков на 3 декември 2013 г.

Сделката е за символичната сума от 100 лева, която не кореспондира с баланса на “Волтер” осем месеца преди продажбата ѝ. Към 2012 г. фирмата на Карбовски, чието истинско име е Мартин Кирилов Богданов, е декларирала в Търговския регистър, че притежава общо 638 хиляди лева, показва справка на Свободна Европа.

Новият ѝ собственик Стоян Миленков пък има участие в общо 31 фирми, 12 от които са със задължения към Националната агенция по приходите (НАП) на обща стойност над 6,3 милиона лева. Според публикуваните от BIRD данни в момента “Волтер” дължи на НАП 111 хиляди лева.

Въпреки че тази факти са публични от години, нито Карбовски, нито издигналата го за кратко за кандидат-член на СЕМ партия “Има такъв народ” не са ги коментирали пред медиите.

Затова Свободна Европа изпрати на Тошко Йорданов запитване дали в ИТН са знаели, че телевизионният водещ е осъждан, включително и за кражба на интелектуална собственост, преди да го номинират за СЕМ. Депутатът обаче не отговори на изпратеното на телефона му текстово съобщение.

Карбовски пък отговори на позвъняване на личния му телефон, но отказа да разговаря със Свободна Европа с думите: “Не, няма да коментирам нищо!”

И много проруска пропаганда

Встрани от този случай, основната причина номинацията на Карбовски за СЕМ да предизвика толкова критики беше, че от години Карбовски разпространява съдържание, което е определяно от анализатори като откровена проруска пропаганда.

Именно Карбовски беше посочен в анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) като един от основните инфлуенсъри, които действат като проводници на подобна дезинформация както свързана с COVID-19, така и с енергетика, например.

По време на представянето на изследването "Пропаганда и дезинформация в предизборната кампания: основни послания и канали за разпространение" през миналия ноември в БТА Горан Георгиев от ЦИД определи публикациите на Карбовски в социалните мрежи като едни от най-популярните в България, които са "доста сензационни и проблемни".

Преподавателят по философия в Нов български университет Димитър Вацов, който също анализира речта на публични фигури по отношение на Русия в България, заема сходна позиция.

“Когато преди шест години за първи път направихме анализ на речите на такива хора като г-н Карбовски, ние показахме, че съвременната проруска национал-популистка реторика работи именно във военен режим. Тя не работи по друг начин, освен да опростява света до приятел-враг и да описват кой е врагът. Този режим на говорене неизбежно ще се превърне в дело - тоест, ще се насочи към това да се деструктира ЕС, да се търси излизане на България от НАТО”, коментира Вацов миналата седмица пред БНР.

Преди няколко дни сайтът Factcheck също анализира поведението на Карбовски в социалните мрежи, отбелязвайки няколко негови популярни публикации като фалшиви новини.

След оттеглянето на Карбовски от конкурса за СЕМ, в него останаха трима участници - Пролет Велкова, номинирана от “Демократична България”, Симона Велева, издигната от “Продължаваме промяната” и Тодор Беленски, подкрепен от “Възраждане”.

Народното събрание трябва да попълни две места в СЕМ, а президентът Румен Радев - още едно. След попълването на състава на медийни регулатор предстои и ключовият избор на генерален директор на Българската национална телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Какво се случва ли?
    Как "какво се случва" с чалгарската сбирщина на сакатия учиндолски чалгар, който успя с порнографското си и просташко "шоу" за 20 години да опростачи няколко поколения българи?! Гавреше се с културни дейци и се подиграваше с всички политически лидери, с изключение единствено и само на сараския султан - началника им и сценарист на чалгарската им сбирщина, маскирана като "политическа партия"! Нагли, коварни, двулични, долни и безочливи нахалници, които не се посвениха да провалят два парламента, защото всички политически сили отказаха да приемат сарайските им кандидати за премиери и министри - като се почне от кобургския лакей Василевия Николай, които във всяка нормална държава още трябва да търка наровете в някой затвор, като преминеш пред другия им "премиер" - чиста проба нищожество което ни представяха за "парче бизнесмен"а се оказа, че е продавало гащи и шнорхели на една сергия, лъжеше като дърт циганин, че защитавал "докторати" и "дисертации" в австрийски университет, ама се оказа, че е влизал във въпросния университет само да се изпикае, както чалгарската сбирщина на Учиндолеца се изпика не само на "гласоподавателите" си, но и над целокупния български народ! Да не говорим за "министрите" им, посочени директно от сараите - плагиати, сарайски и банкянски знакови физиономии, между които и съпругата на отявлен и доказан престъпник"! Да не говорим как лъжеха, че ще "изчегъртат" геребрастките корумпирани престъпници,, които ограбиха, срутиха и съсипаха държавата, ама се втурнаха да "изчегъртат" Кирил Петков и Асен Василев, изливайки върху тях напълнените от сарайската канализация кофи с помия, грозни обиди и откровени лъжи! Ами, къде на майка си сарайско- учиндолска да вървят - изпълняваха заповедите на "сценариста" си, но опасното, страшното и потресаващото е, че продължават да го правят със същото безочие и със същия цинизъм! Предложението им на противната и отблъскваща персона на Карбовски е дребна работа, но кандидатурата им за шеф на БНБ на отявлен и доказан престъпник, под чието "мъдро" ръководство в банките, които е "управлявал" са се извършвали финансови престъпления и парне на пари! Същият сарайския кандидат за шеф БНБ е подписал документ, с който неграмотен клошар е изтеглил повече от милион от банката на келнерката Петя, винаги закриляна, финансирана и "подпомагана" и от държавата, и от БНБ под ръководството на сегашния банкянско-сарайски лакей, който, ега ти наглостта му, не забелязал срутването на КТБ и ограбването на активите й от делянпеевското чудовище! Добре де, "гласоподаватели" и "симпатизанти" на чалгарската сбирщина! Кьорави ли сте, не виждате ли тези ужасяващи престъпления на човека на ДеПеСе-то, дето му викат Каримнаски, не виждате ли цинизма, наглостта, коварството и гьонсуратлъка му? Ясно е, чалгарите ще продължават да пълзят в краката на сарйския си "сценарист", ще се борят със зъби и нокти да изпълнят нарежданията му, защото наистина доста са се уплашили! Онзи сакат Учиндолец на дивана редовно се напикавал, та Хаджи Тошко Нечистоплътния, дето ходи с едно пуловерче, прано миналата година, търчал като изоглавен да го мъкне до тоалетната! Страх ги тресе чалгарите, страх и ужас! Ами, то си е за страх бе, Хаджи Тошко Африкански, Балабаново микрофонче и ти ма бивша "костовистке и сегашна сарайска слугиньо, дето ти викат Викторийка! За страх си е, понеже преди години една "мъжка проститутка" като вас беше "самоубита" в сараите - не изпълнила поставените от султана ви задачи!
  • 8
    1
    Davai minus
    Всеки, който лиже г.за на Америка е "независим анализатор". Който иска да чуе и други мнения е "путинист", руски пропагандатор... Света се разпада, нямаш право на мнение различно от ЕК, ЕС, Байдън, Зукърбърк...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари