Експеримент в Лондон показа дали има COVID-19 в транспорта

0
Струпванията на хора в превозните средства традиционно се считат от властите за рискови, а през последните месеци намаляха значително и желаещите да използват обществения транспорт
Струпванията на хора в превозните средства традиционно се считат от властите за рискови, а през последните месеци намаляха значително и желаещите да използват обществения транспорт Снимка: Pixabay

Без следа от новия коронавирус – така приключи поредният етап от мащабно съвместно проучване на Лондонския имперски колеж и компанията, която отговаря за метрото и автобусите в британската столица

 Експерти изследваха както въздуха в превозните средства, в метростанциите, така и полепналото по повърхностите, пише „Ди Велт“, цитиран от БТВ.

Струпванията на хора в превозните средства традиционно се считат от властите за рискови, а през последните месеци намаляха значително и желаещите да използват обществения транспорт. За неносене на маски или неправилната им употреба навсякъде има и солени глоби.

От началото на пандемията компанията „Транспорт ъф Лондон“ почиства подвижния си състав по-често, като се използват дезинфектанти, подходящи за болнични условия. Предстои и монтиране на станции за обеззаразяване чрез UV лампи. Намален е капацитетът на превозните средства с цел да няма бутаница, а с новата карантина в Англия влакове и автобуси се движат празни.

За момента не може да се каже дали намалелият пътникопоток и противоепидемичните мерки са причината, или действително COVID-19 не е чак толкова прилепчив в рейса, но резултатите са налице. „В течение на четири месеца, на всеки четири седмици са вземани проби от въздуха на метростанциите и в автобусите, а също и проби от повърхностите. Неотдавна бяха анализирани резултатите от втория етап от експеримента, проведен през октомври. Резултатът, подобно на предните месеци, се оказа отрицателен – учените не откриха следи от вируса“, се посочва в материала.

Екипът, натоварен с проучването, се е постарал максимално да възпроизведе пътя на обикновения гражданин – с натискане на копчета на машини за билети, хващане за дръжки, използване на ескалатори и асансьори, седене на седалки и т.н. Въздухът е проверяват с устройства, обработващи по 300 литра в минута.

Подобни изследвания за опасностите в обществения транспорт се правят и в Азия, като в Хонконг, Сингапур и Токио рисковете за оценени като невисоки, но при носене на маски. В Германия „Дойче Бан“ откриха повече свои служители с антитела сред тези, които нямат директен контакт с пътниците.

Експертите подчертават, че тепърва има да научим много за механизмите на заразяване с коронавируса, в това число - и по пътя за работа или училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари