Експеримент на пътя Русе - Бяла: Защо го наричат "Пътят - убиец"?

6
Само миналата зима по пътя са станали 37 катастрофи. Загинали са 6 души, а други 20 са ранени
Само миналата зима по пътя са станали 37 катастрофи. Загинали са 6 души, а други 20 са ранени Снимка: БНТ

Липсваща маркировка и неправилно поставени знаци са само част от проблемите по пътя Русе - Бяла

Екип на БНТ пропътува трасето заедно с представител на Асоциацията на автомобилистите в България.

Екипът тръгва от Русе към Бяла с Христо Христов, който е областен представител на Асоциацията за квалификация на автомобилисти в България. И още на изхода на града се сблъскват с първата нередност.

"Тук маркировката липсва. Това е първокласен път, който стига до Маказа, който свързва две граници на страната. Натоварен трафик товарни, леки, автобуси, комбайни, трактори, които нанасят кал по тоя път и създават капани", заяви Христо Христов, областен представител на Асоциацията за квалификация на автомобилисти в България.

Само на няколко километра от табелата Русе Христо Христов ни показва друг проблем.

"Един от водните капани, които способстват за образуване на аквапланинг е в този участък. При по-продължителен дъжд, след обилен снеговалеж, следствие на топенето, тук се образуват огромни локви и тук има много пострадали", допълни Христо Христов.

Когато се стъмни се виждат и други нередности, които на дневна светлина не правят впечатление. Но пък често се отразяват на настроението и реакциите му.

"Канавките не са почистени. Има пак пропадания, има неравности по пътя. И то не малко. Направляващите стълбчета са задължителни. Те очертават границите на пътното платно, на което границата му е пътният банкет. В последния момент се виждат. Водачът като се движи, той трябва да има представа в перспектива за пътя, за неговия габарит, за промените на посоките на пътя", добави Христо Христов.

Сашо Попов, който често пътува до София казва, че винаги е нащрек в района на Бяла.

"Пътят е претоварен. Има дълги участъци, в които не може да се изпревари, много тирове. И има много такива нетърпеливи шофьори, които въпреки забраната, тръгват да изпреварват. Много пъти ми се е налагало да отбивам крайно вдясно, за да пропускам такива джигити насреща, за да не се блъснем", сподели шофьорът Сашо Попов.

За да се намалят произшествията от години се говори за изграждането на обходен път и магистрала. Последното обещание е от две седмици.

"Първите два лота са във фаза, в която има в момента изработен подробен устройствен план, има и идеен проект, Агенция "Пътна инфраструктура" в момента прави търг за изработването на тези два лота", каза още Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Само миналата зима по пътя Русе - Бяла са станали 37 катастрофи. Загинали са 6 души, а други 20 са ранени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари