Екскурзиите и посещенията на групи в България са спрени, за чужбина не са

0
Туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница. В момента единствено такива вървят основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар
Туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница. В момента единствено такива вървят основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар Снимка: БГНЕС

Екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти са забранени на територията на България

Забраната на министъра на здравеопазването не се отнася за екскурзиите и посещенията в чужбина. Това се казва в позиция на Министерството на здравеопазването до TravelNews във връзка с многобройните запитвания от туроператори дали могат да организират групи за навън. Точният отговор на пресцентъра на министерството е:

Заповедите на министъра на здравеопазването, издадени на основание чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, включително и Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., въвеждат противоепидемични мерки, които са валидни за територията на Република България. С оглед на това, т. I, 11 от Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г., с която се разпорежда преустановяване организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти, не се отнася до организирането и провеждането на екскурзии в чужбина”.

Това означава, че туроператорите могат да правят групи по автобусни програми зад граница. В момента единствено такива вървят основно до Турция, Сърбия и Северна Македония. Най-много се пътува до Истанбул и Одрин на пазар. Румъния и Гърция вече са под национална карантина.

Заповедта на министъра е объркваща и некоректна”, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма”. Самата тя заради заповедта е спряла автобусната си програма до Истанбул. Според Илиева е добре друг път здравните власти да се допитват до бранша, за да няма подобни конфузни ситуации и различни тълкувания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари