Екоминистърът: Ще изискам данни за нарушения в Русе от прокуратурата и Инспекцията по труда

0
В прокуратурата няма ли данни за установени нарушения през всичките тези години, защото аз ще ги изискам, но МОСВ трябва да е виновна за всичко
В прокуратурата няма ли данни за установени нарушения през всичките тези години, защото аз ще ги изискам, но МОСВ трябва да е виновна за всичко Снимка: Dunavmost

Ще изискам данни за нарушения в Русе от прокуратурата и Инспекцията по труда.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на изслушването си в Комисията по околна среда и води за качеството на въздуха в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Град Русе се осъществява постоянен мониторинг на качеството на атмосферния въздух чрез автоматична измервателна станция „Възраждане“. Тя функиционира от началото на 2005 г. и е разположена в центъра на града. Автоматичната станция измерва следните показатели: фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензин. Автоматичната измервателна станция предава данни в реално време към Националната система за контрол, качеството на атмосферния въздух, данните се публикуват в интернет страницата на изпълнителната агенция, РИОСВ – Русе и Община Русе“, допълни още министърът.

Мобилна автоматична станция – през 2015 г. Същата е ситуирана в района на източна промишлена зона, кв. „Здравец“ – изток. Тя е дооборудвана с допълнителни анализатори за ограничаване на замърситеите в атмосферния въздух“, каза още Емил Димитров.

По думите му през 2018 г. с цел контрол на качеството на атмосферния въздух, станцията е преместена на бул. „България“.

За периода от 2015 и 2020 г. не са регистрирани превишения на нормите на измерваните показатели. На 15 септември тази година в 18.00 ч. мобилната автоматична станция е включена отново и извършва непрекъснат мониторинг в района на източната промишлена зона град Русе. Следва да се отбележи, че за последните 10 години резултатите от извършения постоянен мониторинг на качеството на атмосферния въздух, не показват превишения на нормите с изключение на показател фини прахови частици. Основният проблем, който всички знаем, визиран от гражданите, е наличието на неприятни миризми в различни райони на града. В тази връзка по пилотен проект на дирекция „Опазване на чистотата на въздуха“ към МОСВ за монтиране на мобилна апаратура на миризми през 2018 г. пре летния период и на 2019 експериментално в Русе е извършено пробонабиране за измерване на интензивно миришещи вещества, разположен в района на автоматично измервателна станция „Възраждане“. Резултатите са изпитвани в специализирана лаборатория в Италия. Миризми в по-висок интензитет за 34 единици са регистрирани на 22 юли 2019 г. в кв. „Възраждане“ и на 16 октомври 95 единици в западно-промишлена зона. Резултатите от останалите проби са под границата за откриване съгласно европейски стандарт. В рамките на проекта през 2018 г. са възложени изпитвания на проби и атмосферен въздух за извършване на химически анализ. Пробите са извършени в акредитирана лаборатория в Холандия. Едната в Италия, другата в Холандия. От общо 81 органични съединения, са регистрирани само три“, допълни още министърът.

Той посочи, че на среща с РИОСВ, заместник-министри и кмета на града са набелязани обекти и потенциални източници на неприятно миришещи вещества. "РЗИ - Русе, Инспекция по труда не е ли установила, в прокуратурата няма ли данни за установени нарушения през всичките тези години, защото аз ще ги изискам, но МОСВ трябва да е виновна за всичко. В качеството на въздуха в заводите, друга инспекция е виновна", допълни още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук