Еколози учиха стопани как да поддържат пасищата в Природен парк ”Русенски Лом”

0

Възстановяването и поддръжката на ливадите и пасищата е изключително важно, особено в границите на парка ”Русенски Лом”, затова земеделските стопани трябва да полагат грижи за тяхното съхранение. Това бе основната тема на семинар, организиран в център „Ломовете” в село Нисово.

На форума бе подчертано, че ливадите и пасищата са ценни местообитания и е необходимо устойчиво ползване на природните ресурси. Разгледани бяха режимите и нормите за земеползване на територията на природния парк. В границите на „Русенски Лом” съществува голямо разнообразие от видове собственост(държавна,общинска, частна, училищна и чуждестранна), което доказва необходимостта от съдействие между институциите и собствениците, за да бъдат опазени ценните местообитания и видове в природния парк.

Около 17 % от територията на парка са земеделски земи и 83 % са горски фонд. Гостите на семинара бяха запознати с начините за устойчивото ползване на горските ресурси и земеделските земи, чрез регулирано изпасване-последователна паша, подобряване на пасищата в района чрез подсяване, отстраняване на храсти и почистване на камъни за пасища и ливади, чрез многогодишни сеитбообращения, органично торене, механична и биологична борба с плевели, болести, неприятели и др. за ползватели на земеделска земя.

На територията на парка е извършено почистване от храсти на почти всички ливади, собственост на парка, с изключение на тези , за които е преценено, че има естествена заливна гора. Извършено е есенно и пролетно подсяване на ливадите в района на селата Писанец и Нисово, както и косене в района на Сваленик.

Инж. Цонка Христова, директор на парка „Русенски Лом”, представи на присъстващите разпределение на зоните на територията на парка по видове ползване , нормите и режимите в тях.

На събитието участие взеха представители на РИОСВ-Русе, община Иваново, собственици и ползватели на ливади и пасища, земеделски производители, представители на неправителствени организации и студенти. Тази инициатива бе част от проекта „Дейности по устойчиво управление на Природен паркРусенски Лом” .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари