Екологична катастрофа в Италия

0
Чаплите, лебедите, дивите патици, гларусите и други хвъркати на Генуа почерняха
Чаплите, лебедите, дивите патици, гларусите и други хвъркати на Генуа почерняха Снимка: E.N.P.A.

Чаплите, лебедите, дивите патици, гларусите и други хвъркати на Генуа почерняха от ливналите се в две близки изкуствени езера 600 тона суров петрол, пише "Монитор".

И сега десетки доброволци от големия пристанищен град чистят от сутрин до вечер пернатите, за да могат отново да се вдигнат в полет. Защото залепилата перата им черна и мазна слуз ги е превърнала ако не в големи плъхове, направо в уморени, раздърпани и неугледни черни котки.

Хубавото е, че благодарение на бързата намеса на пожарникарите и на отрядите на Гражданска защита засега е предотвратена истинска екологична катастрофа. Просто защото когато късно в неделя вечерта по неизвестни причини петролопроводът към рафинерията „Иплом” се спуква, всички очакват най-лошото.

Бдителни граждани обаче вдигат по тревога пожарната на Генуа и Гражданска защита, техните служители пристигат за минути на местопроизшествието и успяват да спрат нефта в двете изкуствени езера до градчетата Борцоли и Феджино.

После започва яко изпомпване на иначе полезната, но опасна течност, като до снощи вдигнатата от природозащитниците тревога не бе отменена. „Сега можем само да се молим излетият по вина на някого в потока Полчевера нефт да не стигне до морето и да не се окаже токсичен нито за птиците, нито за хората!”, заяви пред журналисти заместник-шефът на Националната агенция по опазване на природната среда Масимо Пигони.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари