Екологична бомба цъка на дъното на Созополския залив

0
Тонове мазут излизат на повърхността на морето повече от 15 години
Тонове мазут излизат на повърхността на морето повече от 15 години Видео: БНТ

Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на Созополския залив.

Сигнал за огромно мазутно петно на 2 км от остров "Свети Иван" днес вдигна на крак Морската администрация в Бургас. Сигналът е подаден от репортерът на БНТ Михаил Заимов, който през летния сезон се занимава с подводни спортове в Созопол. Според Заимов разливът е от потъналия край Созопол през 1921 година кораб "Мопанг".

Американският кораб „Мопанг" тръгва от Бургас за Истанбул през юли 1921г. Натъква се на немска мина и потъва за минути на 35 метра дълбочина. Капацитетът на резервоарите му е за 650 тона мазут. След вчерашната буря днес Мишо Заимов ни води към мястото на потъналия кораб.

Михаил Заимов: Десетки тонове мазут лежат на морското дъно от 21-ва година досега и трябва да се вземат спешно мерки, защото положението е извън контрол. Рискуваме да съсипем плажовете по цялото Черноморие.

Виждаме как в момента на повърхността излизат нови и нови петна от мазут, а силният вятър и вълнението ги носят към брега. Миризмата е тежка и много силна. След сигнала на Мишо Заимов към „Морска администрация" от там изпращат катер за проверка и вземане на проби.

Михаил Заимов: Тези петна мазутни излизат на повърхността поне последните 15 години, аз ги наблюдавам. Бяха малко-по едно на 5 минути, капка-веднага се разлива, нали, то е мазно. В момента петното е два километра на 300-400 метра широчина, видимото.

Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров съобщи, че до края на деня, ако силното вълнение утихне, мястото ще бъде ограничено със специални бонови заграждения, а утре на спешна среща при областния управител ще се решава как да бъде източено горивото от потъналия кораб. Взетите проби днес ще бъдат анализирани в лаборатория на „Басейнова дирекция" във Варна, тъй като териториалните води са под техен контрол.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари