Екоактивисти заляха със супа картина на Клод Моне

0
Атаката бе по творбата "Пролет" на Моне в Музея на изящните изкуства в Лион
Атаката бе по творбата "Пролет" на Моне в Музея на изящните изкуства в Лион Снимка: Riposte Alimentaire @riposte_alim

Атаката бе по творбата "Пролет" на Моне в Музея на изящните изкуства в Лион

Френски екоактивисти отново заляха със супа голямо произведение на изкуството - този път картина на Клод Моне, само около две седмици след като протестиращи направиха същото с "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в Лувъра, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двама активисти от Riposte alimentaire, или "Хранителна съпротива", изсипаха супата върху творбата "Пролет" на Моне в Музея на изящните изкуства в Лион, съобщи групата в социалната мрежа "Екс", доскоро "Туитър".

Музеят потвърди това пред френските медии. Според местната префектура двете жени са били задържани.

Министърът на културата Рашида Дати заяви, че не може да разбере как подобна постъпка би допринесла за "каузата, на която те твърдят, че служат". Тя увери музея в своята подкрепа.

Музеят обяви, че ще подаде жалба за вандализъм, съобщи вестник "Паризиен". Картината с маслени бои е защитена със стъклен панел, но състоянието ѝ ще бъде проверено.

"Хранителна съпротива" е колектив, възникнал от френското движение Derniere Renovation ("Последно обновяване"). Действията му са насочени към радикална промяна на обществото на климатично и социално ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    daskal
    Кой каквото и колкото може. Моне е нарисувал картини, тези дрисльовци леят отгоре им супа.
  • 1
    1
    mischi
    Къде са гледали бодигардовете, като са ги пускали в музея? Безобразие!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари