Екоактивисти заляха с боя картина на Моне

0
Двете жени се залепиха за рамката ѝ в музей в Стокхолм
Двете жени се залепиха за рамката ѝ в музей в Стокхолм Снимка: АП / архив

Двете жени се залепиха за рамката ѝ в музей в Стокхолм

Две жени са били задържани в Стокхолм, след като са залели с боя картина на френския художник Клод Моне, а след това са се залепили за рамката. Това съобщи в сряда пресслужбата на Националния музей на Швеция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Картината „Градината на художника в Живерни“ е била изложена в рамките на изложба в музея. Говорителката Хана Тотмар обясни, че произведението на изкуството е било защитено от стъкло и в момента се изследва от реставраторите на музея, за да се види дали има някакви щети.

Изложбата, озаглавена „Градината“, беше затворена, но се очакваше да бъде отворена отново за посетители в четвъртък. „Естествено се дистанцираме от действия, при които съществува риск изкуството или културното наследство да бъдат повредени ... независимо от целта“, каза Пер Хедстрьом, изпълняващ длъжността директор на музея.

Преди да бъдат задържани, активистите са намазали картината с червена боя, сочи видеозапис на инцидента от сряда.

Ситуацията е спешна. Като медицинска сестра отказвам да съм просто свидетел. Пандемията е нищо в сравнение с климатичния колапс. Става въпрос за живот или смърт“, крещи една от жените, идентифицирана в прессъобщение като Ема Йохана Фрицдотер.

Хората няма да умрат само от топлинен удар. Ще се разпространят нови болести, а ние дори не можем да си представим мащабите на това“, извика тя.

Хелен Валгрен, говорителка на активистката група „Рестор уетлендс“, съобщи, че целта на акцията в музея е да се окаже натиск върху шведското правителство да намали емисиите на парникови газове.

Трябва да направим всичко възможно, за да привлечем вниманието към тази климатична катастрофа и нашите искания за възстановяване на влажните зони, които съхраняват големи количества въглерод“, каза Валгрен.

„Градината на художника в Живерни“, нарисувана от Моне през 1900 г., е поредният експонат в музей, който се превръща в мишена на активистите за климата, за да привлекат вниманието към глобалното затопляне.

През октомври британската група „Просто спрете петрола“ хвърли доматена супа върху „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Активисти на същата група се залепиха и за рамката на ранно копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон и за „Сенокос“ на Джон Констабъл в Националната галерия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    123
    "Снимка: АП / архив" - обичайното като ги мързи да потърсят истинска снимка
  • 3
    1
    плюс минус
    Тази картина изобразява слънчогледи от Винсент Ван Гог.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари