ЕК ще разследва нарушенията при преброяването на гласовете при провеждане на избори в България

2
В сигнал е посочена и порочната практика, с която бе избран настоящият кмет на Русе
В сигнал е посочена и порочната практика, с която бе избран настоящият кмет на Русе

Европейската комисия ще разследва нарушенията при преброяването на гласовете при провеждане на избори в България, както и произнасянето на Върховен административен съд по нарушенията сочени в делата за касиране на избори.

Понеже петицията съм писал лично, давам ви вярната информация, какво съдържа сигнала и искането:

Сигнализираме Европейския парламент, за това, че при преброяването на бюлетините при провеждане на избори в България, начинът на преброяване, определен с Изборен кодекс, системно не се спазва, което дава възможност за извършване на измами при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии.

В кодексът е записано, че само един от членовете на комисията има достъп до бюлетините, само той трябва да ги вади едно по една и да ги показва на всички в залата, вкл. застъпници и представители. Вместо това, урните се изсипват върху маса и цялата комисия дърпа бюлетини без никой да вижда кой е отбелязан в тях.

Върховен административен съд счита, че това не е нарушение, което води до промяна на резултата, както и не било нарушение изборния ден, според записа в протоколите, в повече от 60 секции, да е завършил след 22:00 часа, вместо в 20:00.

Като пример, даваме решението на Върховен административен съд, с което отказа да касира изборите за общински съветници проведени през 2015 година в Русе, където от 213 секции, само в 4 преброяването е било в съответствие с кодекса. Това е установено от вещо лице, след отваряне на чувалите с изборните книжа.

Тогава, въпреки, разпореждането на ВАС, с което върна делото за ново гледане, съдия Елга Цонева, вече в пенсия, отказа да преброи гласовете в бюлетините.

Посочили сме и парадокса, как при наличие на един и същ избирателен списък, броят на гласоподавателите за кмет и броя за общински съветници се различава с няколко хиляди души! Така беше избран т.н. кмет на Русе - Пламен Пасев Стоилов и сега действащия Общински съвет на Русе.

Искаме Европейската комисия да наложи санкции на България, защото се нарушава правото на гласуване в Европейския съюз, както и Конвенцията на ООН, приета в ЕС, за превенция на корупцията, защото в България, магистратите не се разследват и лъжат както си искат в своите актове, а това не е записано като престъпление в Наказателния кодекс.

Бойко Никифоров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари