ЕК регистрира българското "Роле Трапезица"

0
ЕК регистрира българското "Роле Трапезица"
Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - "Роле Трапезица", пише "Vesti.bg".

Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.

Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън).

Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.

Наименованието "Роле Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм "Трапезица" в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.

Това наименование е придобило гражданственост, без географския регион да оказва влияние върху производството му.

Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация.

Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна. "Роле Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап.

"Роле Трапезица" е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари