ЕК разреши данъчни облекчения заради кризата с коронавируса

0
Комисията прие временни мерки за гъвкавост при държавната помощ
Комисията прие временни мерки за гъвкавост при държавната помощ Снимка: Ройтерс

ЕК прие временни правила, които ще позволят на държавите членки да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат затъващите в криза икономики от мерките, целящи ограничаването на COVID-19, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Временната рамка позволява на държавите членки да гарантират, че всички видове предприятия имат достъп до достатъчна ликвидност, както и да не позволят на икономическата дейност да спира по време на пандемията от коронавируса, а и след нея.

Временната рамка предвижда 5 вида помощ: преки безвъзмездни средства, избирателни данъчни предимства и авансови плащания;  държавни гаранции за заеми, които дружествата са взели от банки; субсидирани публични заеми за дружествата; предпазни мерки за банките, които отпускат държавна помощ на реалната икономика; застраховане на краткосрочни експортни кредити. 

Целта на мерките е да се окаже подкрепа на икономиката, като същевременно се ограничат отрицателните последици за равните условия на конкуренция в рамките на единния пазар. Затова и Временната рамка съдържа предпазни мерки - обвързва субсидираните заеми или гаранциите, предоставени на предприятията, с мащаба на стопанската им дейност, като взема под внимание техните разходи за заплати, оборот или нужди от ликвидност, както и използването на публичната подкрепа за оборотния или инвестиционния капитал.

Временните правила ще бъдат в сила до края на декември 2020 г. След това ЕК ще прецени преди тази дата дали е нужно действието им да бъде удължено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари