ЕК иска още пари от държавите членки заради Украйна

1
ЕК поиска от 27-те страни членки да добавят 66 милиарда евро към бюджета за периода до 2027 г.
ЕК поиска от 27-те страни членки да добавят 66 милиарда евро към бюджета за периода до 2027 г.

ЕК поиска от 27-те страни членки да добавят 66 милиарда евро към бюджета за периода до 2027 г.

Австрия отхвърля искането на Европейската комисия и отказва да изпраща повече пари на ЕС, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в интервю за австрийския телевизионен оператор Ö1. Австрия не е единствената, която не е съгласна с увеличаването на вноските на държавите-членки, като Унгария и Полша са сред онези, които се обявиха против това.

Австрийският канцлер подчерта, че използването на съществуващите финансови фондове трябва да бъде приоритет за Европейската комисия, преди да увеличи размера на вноските. Той посочи като пример кохезионния фонд и фондовете за възстановяване и каза, че може да се обърне по-голямо внимание на спестяванията и рентабилността при използването им, предаде Агенция Фокус.

Програмата Ö1 отбелязва, че Европейската комисия е оправдала искането с това, че повечето от съществуващите средства – около 480 милиарда евро, според Нехамер – вече са били ангажирани и могат да бъдат изискани. Комисията също така припомни, че използването на съществуващите средства се регулира от регламенти, така че те не могат да се използват за каквото и да било.

"Би било добре, ако Комисията може да покаже как планира да премести парите – тогава ще видим дали това наистина работи за страните членки на практика“, казва Нехамер.

Миналата седмица Европейската комисия поиска от 27-те страни членки да добавят 66 милиарда евро към бюджета за периода до 2027 г.

Органът не скри защо идеята за увеличаване на плащанията е била обсъждана: според него сумата ще улесни справянето със ситуацията в Украйна, имиграцията и икономическата конкуренция.

Освен Австрия, Германия, Полша и Унгария вече изразиха нежелание да подкрепят исканията на ръководството на ЕС. Полската управляваща партия Право и справедливост (ПиС) заяви, че ЕС може да фалира, ако откаже да спре предоставянето на допълнителна помощ на Украйна.

Харалд Вилимски, ръководител на европейската делегация на Австрийската партия на свободата (АПС), заяви, че "това, което Европейският съюз предлага, е извън здравия разум и представлява политически провал от страна на Брюксел“.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер посочи миналия петък, че не могат да се правят допълнителни вноски в бюджета на ЕС, дори ако той е до голяма степен изчерпан от щедрите пакети за помощ за Украйна.

Според Даниел Деак, старши анализатор в Института XXI Century, ЕС е свършил парите за подкрепа на Украйна, така че Брюксел иска повече вноски от страните членки, но заемането на заеми също не е немислимо. В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви още 50 милиарда евро помощ за Украйна, добави той.

В правителствено комюнике от миналата седмица Гергели Гуляш, министърът, ръководещ кабинета на министър-председателя, заяви, че унгарското правителство очаква отговор от Европейската комисия по въпроса.

Той обаче подчерта, че му е трудно да си представи Унгария да подкрепи тази идея без сериозни аргументи, особено когато страната не получава евросредствата, които ѝ се полагат.

Министърът допълни, че правителството би искало да види дали Комисията е изчислила защо е похарчила повече от планираното и какви средства е използвала по-различно от планираното.

Тамаш Дойч, евродепутат от Фидес, също наскоро говори по въпроса, предполагайки, че причината за брюкселската инициатива за допълнителни плащания от страните-членки може да е, че средствата от програмите за развитие не отиват в 27-те страни-членки на ЕС, а в Украйна. Според Тамаш Дойч, след като тези въпроси бъдат изяснени, ще може да се обсъди дали и колко трябва да плащат страните членки. Той добави, че може да се окаже, че Комисията е "играла номера“ с парите и сега е изправена пред трудна ситуация, тъй като значителна част от тях са изчерпани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    5
    подлоги
    Фалшиви лекрства да ви продадат за тези пари. Храни със салмонела изтекъл срок и др. гадости в нея да ви продадат за тях. Нацистите на фронта да се одрискат така, че чак в брюксела да им замирише.
  • 13
    4
    123
    сащ подпали войната, изрита европа да я финансира и снабдява и ние тук супербалъците ще си извадим очите заради тях. вклиниха ужасно разделение в една държава която има твърде дълбоки корени с Русия и десетки хиляди смесени бракове. в България има в пъти повече смесени бракове между Руснаци и Българи отколкото всякакви други. ебахте майката на спокойствието и добрите отношения между хората.
  • 11
    3
    До 2
    Аре ве усраински ПАТРеОТЕ ЩО НЕ СИ НА ФРОНТА БЕ РАЗПОЕБАНА ХОХЛО ВМИРИСАНА?!?????
  • -14
    2
    До 1
    Не мизерстваш заради Украйна ,а заради простотията си да избираш ,който не трябва и фактът ,че не можеш да се препитаваш ,от АКЪЛА си !
  • 17
    1
    емо
    Те във война живеят по добре от нас ние да им плащаме а на нас кой ще плаща че мизерставаме
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари