Египет пуска линейки с ранени от Газа

1
Отворен за линейки бе пунктът Рафах
Отворен за линейки бе пунктът Рафах Снимка: Gettyimages.com

Египет отвори своя граничен пункт Рафах с Газа в събота, за да позволи на 10 линейки да транспортират тежко ранени палестинци при израелски въздушни удари до египетски болници, съобщиха медицински служители, цитирани от световните агенции.

Египет "по изключение отвори пункта Рафах, за да позволи на 10 египетски линейки в ивицата Газа за транспортиране на ранени палестинци за лечение в Египет", заяви още медицински служител.

Официален представител на границата с Газа каза, че отварянето на пункта е "изключително", тъй като обикновено е затворен по време на официални празници, включително Курбан Байрам, тази година от сряда до неделя в Египет. Египетската здравна система заяви в петък, че празникът е спрян за някои египетски лекари и медицински сестри в подготовка за приемане на "тези, които идват от ивицата Газа".

Граничният пункт Рафах обикновено е отворен в работни дни. Медицински служители в Газа твърдят, че израелските удари от понеделник досега са убили 139 души, включително 39 деца. Около 950 души са ранени.

Ракети, изстреляни от палестински въоръжени групи, убиха девет души в Израел, включително дете и войник. Въздушните удари са в отговор на действията на палестинското движение Хамас, изстрелващо ракети срещу Израел, след като израелската полиция се нахвърли върху поклонниците палестинци в джамията Ал-Акса.

Великият имам на прочутата в Египет джамия и университет Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб, късно в петък стартира кампания в социалните медии в подкрепа на палестинския народ. "Спрете убийството", каза той. "Стига вече мълчание и двойни стандарти, ако наистина работим за мир".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари