Едва десетина русенчета са ваксинирани срещу КОВИД-19 за седмица

0
От русенските болници специалисти коментират, че сериозно е намалял интересът към ваксините и сред възрастните
От русенските болници специалисти коментират, че сериозно е намалял интересът към ваксините и сред възрастните

Едва десетина русенчета са ваксинирани срещу КОВИД-19, показва проверка на в.“Бряг“

 На 21 юни Министерството на здравеопазването информира, че считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.

Оттогава до вчера в Белодробната болница през имунизационния кабинет са преминали седем деца на възраст между 16 и 18 години.

В лечебни заведения "Медика" за една седмица са ваксинирани 2 деца под 18-годишна възраст с ваксината Pfizer/BioNTech. Най-малкото дете е било момиченце на 12 години, а ден след него за ваксинация е доведено и 16-годишно момче. Относно решението да бъде ваксиниран, в непринуден разговор с лекарката, извършваща предварителния преглед, момчето е споделило: "Искам да се ваксинирам, за да се предпазя".

От русенските болници специалисти коментират, че сериозно е намалял интересът към ваксините и сред възрастните. Ако преди са се ваксинирали по 100 човека на ден, сега до обяд минават едва двадесетина. Една от причините според медицинските работници е намалелият брой на заразените. Друг фактор се оказват жегите, които пречат на хората да излизат през деня заради високите температури. Пациенти коментират, че може би трябва да се предложи и услуга мобилен пункт за ваксини да обикаля в горещите дни по домовете на желаещите да получат доза ваксина.

До вчера в областта са извършени 46 186 имунизации, като повторна доза са получили 21 538 лица, т.е. при тях имунизационният процес е приключил. Само за последното денонощие са поставени 397 ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари