Еднократните помощи за наводненията в Северозапада ще се отпуснат още през юни

1
Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова
Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова Видео: bTV

Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова

Безсънна нощ в голяма част от страната заради обилните валежи. Във врачанското село Лиляче са наводнени над 30 къщи, предава bTV.

В Криводол евакуираха трима работници от цех, след като малък язовир преля. Тежка е ситуацията и в селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра.

Наводнени домове и разрушени улици и в Димово, Видинско. Водата затвори снощи част от път Е79.

Опасност от преливане на река и в Арчар. Река Места заля земеделски земи край якорудското село Черна Места. Там се изгражда дига.

Свлачище затвори за кратко железопътната линия на Родопската теснолинейка, между Якоруда и Аврамово.

В Берковските села има нови поражения. В село Слатина е едно от пострадалите места. Там има разрушени улици, има хора, които не могат да се придвижат с колите си поради пропаднали пътища. В село Боровци бе повторно залято тази нощ. Там има разрушен мост между селото и Монтана. Хората се опасяват от трета вълна. Залети са и много Монтански села.

В Берковица пристигна социалният министър Иванка Шалапатова. Целта е да направи координация между всички власти.

Имам наводнени тоалетна, баня, градина, всичко е наводнено. Засипано е с чакъл, боклуци, нещо страшно“, каза Мария Йорданова.

50 години такъв дъжд не е имало. Няма влизане, няма излизане“, каза Русин Митров.

"Вчера от 15:30 до 22:30 се изля много обилен дъжд. Пътят беше непроходим. Днес продължава да вали, дават го жълт код и не знам – страшно е“, каза кметският наместник на с. Слатина Ваня Митрова.

За всички потребности на хората ние сме в пълна мобилизация. Еднократните помощи по чл. 16 също са предоставени от социално подпомагане. Макар че практиката е да бъдат давани в края на месеца след подаденото заявление, за наводнените домакинства те могат да бъдат отпуснати още през юни. Ако вие не сте от засегнатите региони, подайте ръка. Обадете се на ваш роднина или откликнете. Има и отворени дарителски сметки. Помогнете с малко, но то ще бъде много“, каза социалният министър.

Язовирите Клисурица и Смирненски източват, нивото на Огоста се следи денонощно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари