Едно от първите политически убийства, запечатани на лента

0

На днешната дата преди повече от 80-години е убит кралят на Югославия, а смъртта му се превръща в едно от първите политически убийства запечатани на лента.

На 9 октомври 1934 г. крал Александър I пристига в Марсилия за среща с държавния глава на Франция, за да заздравят връзката между двете страни. Кралят на Югославия се вози в кола заедно с министъра на външните работи на Франция.

Автомобилът се придвижва бавно, когато българинът Владо Черноземски, деец на Вътрешната македонска революционна организация, излиза на улицата и прострелва смъртоносно Александър, както и шофьора.

Кралят на Югославия умира още в колата, шофьорът също, а Луи Барту губи живота си в болницата, поради неправилно лекуване.

36-годишният Владо Черноземски е повален на земята от френски офицер и бит до смърт от тълпата. Има и версия, че е застрелян от полицай, а също и че е както прострелян, така и бит до смърт, пише Rare Historical Photos, цитиран от VESTI.

Убийството на крал Александър е едно от първите политически убийства, запечатани на лента

В момента на стрелбата човекът зад камерата се оказва на няколко крачки от колата. Точният момент на стрелбата не е заснет, но събитията преди него и след това влизат във видеото.

Тялото на шофьора, който е убит моментално, се накланя към предното стъкло, което прави ъгъла на заснемане още по-удобен за улавяне на последните мигове на краля.

На следващия ден тялото на крал Александър I е транспортирано обратно в Хърватска

Там се състои погребението, на което присъстват над 500 000 човека, сред които и много държавни глави и водещи европейски фигури. След церемонията е погребан в мемориалната църква Св. Георги, построена от баща му.

Интересни факти:

- Френската полиция не може да идентифицира Черноземски. Успяват само да регистрират татуировката му – череп с кости на кръст и надпис „В.М.Р.О“. Погребан е в неотбелязан гроб в Марсилия.

- По време на Балканската война през 1912 г. коронованият принц Александър води победни битки в Куманово и Битоля. В края на 1913 г. по време на Междусъюзническата война, след победа при Брегалница, принцът е посрещнат с цветя. Той спира и пита 7-годишно момиче на име Васка Зойчева каква е по народност.

Тя отговаря, че е българка и принцът й зашлевява шамар. За случилото се бързо се чува в България. През 1920 и 1921 г. сръбските власти откриват бащата на момичето, Данаил Зойчев и му предлагат пари, за да каже, че случилото се е измислица, но той категорично отказва.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари