"Едни хора с телефони им дават указания"

1
МВР обвърза сблъсъците на протеста с "издирвани лица"
МВР обвърза сблъсъците на протеста с "издирвани лица"

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни в събота използването на сила срещу протестиращи в петък вечер в София с необходимостта полицията да противодейства на платени провокатори, атакуващи униформените.

Без да конкретизира кого има предвид, професионалният ръководител на вътрешното министерство заяви, че сред организаторите на протестите има „обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството“, пише Радио Свободна Европа.

Имат си тактика, едни хора с телефони им дават указания“, посочи главният секретар на МВР с уточнението, че протестите „се финансират извън пределите на България“ като Иванов основа твърдението си на оперативна информация. Той и вътрешният министър Младен Маринов предупредиха, че очакват провокации и на предстоящите протести в столицата.

"Това беше предварително подготвено, ние имахме тази информация"

При приключване на едно от мероприятията явно хора, които бяха отишли на тези събития с точно определена цел, с точно определена задача… Аз не се притеснявам смело да заявя и категорично го казвам това нещо, че това беше предварително подготвено, ние имахме тази информация. […] Имаше такава информация, че ще има платени хора, хора от спортните среди, хора от футболните агитки“, заяви още Ивайло Иванов без обаче да даде конкретни подробности в подкрепа на това твърдение.

Според официалните данни на полицията общо 18 души са били задържани в петък, от които осмина са изправени пред съда по бързата процедура за хулиганство. Двама задържани са потърсили медицинска помощ в „Пирогов“. Ръководството на МВР обаче засега отхвърля обвиненията в прекомерна употреба на сила срещу мирни протестиращи с уточнението, че вече се проверяват разпространените в интернет клипове, на които се виждат униформени да бият арестанти пред Министерски съвет и в полицейски бус.

„Във всички случаи, при които ние установим данни за каквото и да е дисциплинарно нарушение на нашите служители, разбира се, че ще бъдат образувани проверки и ще се носи отговорност“, заяви пред медиите директорът на СДВР Георги Хаджиев, подчертавайки, че при сблъсъците в петък трима негови колеги са пострадали.

"Оказана им е лекарска помощ, защото са се оплакали от главоболие"

От снощните задържани 18 човека на двама е оказана лекарска помощ, заведени са в „Пирогов“ и са прегледани. Актуалната ми информация е, че са в добро общо здравословно състояние. […] Оказана им е лекарска помощ, защото са се оплакали от главоболие“, добави Хаджиев.

Пред Свободна Европа от „Н. И. Пирогов“ съобщиха, че в неврохирургията са настанени двама мъже на 21 и 29-годишна възраст, които са без опасност за живота. Още трима души са потърсили помощ вечерта, нараняванията им са обработени и те са освободени.

Сред пострадалите протестиращи е студент по право в Хага, чийто баща Евгени Марчев разказа в събота пред „Евроком“, че синът му е бил „помлян“ от полицаите, тъй като се е оказал близо до полицейския кордон, когато от задните редове са започнали да хвърлят бутилки към униформените.

"С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение"

Синът ми учи право в Хага. Не е нападал полицията. Извлечен е и пребит. Закарали са го в Трето районно. Разбрахме, че е много зле. С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена - целия в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха да, добре. Върнахме се в Трето районно [полицейско управление]. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в "Пирогов". С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение“, разказа Марчев.

Главният секретар на МВР не коментира този конкретен случай, но посочи, че подчинените му са били инструктирани да не използват сила и това е променило, когато към тях са започнали да летят опасни предмети.

Нима е редно тези момчета да седят и да бъдат замервани със стъклени бутилки? Нещото, което не видяхте, е че те бяха заливани със спирт. Една запалка и какво се случва? Със спрейове… Ние когато използваме спрейове е проблем – обгазяваме мирно протестиращи. Когато пръскат със спрейове полицаите, това какво е?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари