Една българска община процъфтява като данъчен рай

0
Смъкнали ставките по френски модел
Смъкнали ставките по френски модел

Смъкнали ставките по френски модел

Община Сухиндол процъфтява като данъчен рай. Собственици на мощни коли, колекционери на ретроавтомобили, притежатели на лодки, яхти и малки кораби, както и на въздухоплавателни средства в Търновско, масово ги регистрират в най-малката община в региона, заради изключително ниските ставки, коментира пред в."Борба" кметът Пламен Чернев.

Наскоро там е проведено специално заседание на общинския съвет, за да се утвърдят данъците за лодки, тъй като интересът бил голям. "Взаимствахме размера на данъците от френски модел. Проучихме малка община като нашата, където са използвали законови средства, за да направят ниски данъците, само за броени месеци хазната им се е напълнила, защото всички са отишли там. Във Франция местното самоуправление и автономия е широко застъпено", обяснява Чернев. Почти двойно по-евтино би излязло на собствениците на коли, ако ги регистрират в Сухиндол, вместо във Велико Търново, изчисляват експерти.

Наскоро колекционер на ретроколи е преместил регистрацията на всичките си возила в малката община. Изчислил, че само от преместването ще спестява по 10 хил. лв. годишно.

В Сухиндол направили и специални данъци за лодки.

"Ако за една яхта във Варна искат по 3-4 хил. лв., при нас данъкът е 100-200 лв. и затова хората си ги регистрират тук", казва кметът. В общината възнамеряват да коригират и ставките за въздухоплавателни средства, за да могат да се регистрират и самолети срещу по-ниски данъци.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари