Единствената страна в Европа без случаи на COVID-19 е Черна гора

2
Чехия, Словакия, Латвия, Унгария, Испания, България и САЩ обявиха извънредно положение
Чехия, Словакия, Латвия, Унгария, Испания, България и САЩ обявиха извънредно положение

Светът потъна в хаос, след като коронавирусът засили хватката си и накара редица страни драстично да засилят мерките срещу смъртоносната пандемия, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа.

5 европейски страни обявиха извънредно положение - Чехия, Словакия, Латвия, Унгария и Испания. Очакваше се снощи САЩ да последват примера им. Япония също е готова за извънредно положение, което беше разрешено от парламента. Други страни от Стария континент като Франция, Гърция, Австрия, Белгия и Турция предприеха драстични мерки за ограничаване на заразата.

Щатът Ню Йорк вече обяви извънредно положение и забрани събирания на повече от 500 души. Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение в САЩ в обръщение към нацията в петък вечерта, съобщи Ройтерс. С извънредната мярка заради коронавируса правителството ще получи достъп до по-голяма федерална помощ в борбата със заразата. В САЩ има 1678 заразени и 41 починали.

Испания обяви извънредно положение за 15 дни заради усложняващата се ситуация. Мярката позволява временно да бъде забранено свободното придвижване на хора. “Очакват ни много трудни седмици. Не се изключва броят на заразените в страната да достигне 10 000 души следващата седмица”, обяви испанският премиер Педро Санчес на извънредна пресконференция.

Испания постави под карантина пет града заради вируса.

В Чехия, където има 109 заболели без смъртни случаи, границите бяха затворени за хора от 15 рискови страни, сред които Гърция, Германия, Италия, Испания, Австрия, Швеция, Холандия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Швейцария и Норвегия. Прага забранява от 16 март влизането в страната на всички чужденци, ако нямат право на постоянно пребиваване. Не се позволява на чешки граждани да пътуват до рискови райони.

Местата, в които се събират голям брой хора, като фитнес зали, библиотеки и басейни ще бъдат затворени поне за 30 дни. Баровете и ресторантите ще работят до 20 ч, а всички културни събития са отменени.

В Словакия, където има 21 заразени, границите са затворени за всички чужденци с изключение на тези, които идват от Полша. Завръщащите се в страната ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, като училищата също преустановяват дейността си. Властите затварят всички спортни и развлекателни места и търговските центрове.

В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април. Там са затворени всички училища и университети. Обучението ще се провежда дистанционно. Големи обществени събирания с над 200 души са забранени, а по-малките събития са отменени. Държавните и публичните агенции ще използват дистанционни методи за комуникация, а не лице в лице.

В Унгария има 19 заразени и 69 под карантина. Там са забранени пътуванията до рискови страни, наложен е строг контрол на границите с Австрия и Словения. Не се позволяват събирания с повече от 100 души. Премиерът Виктор

Орбан заяви, че чужденците и миграцията са виновни за появата и разпространението на коронавируса в страната. Запитан защо Унгария е затворила университетите си, но не и училищата, Орбан обясни, че е така, “защото има много чужденци там”.

Австрия обяви, че ще последва Италия и затваря почти всичко с изключение на хранителните магазини и аптеките. Властите няма да допускат на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека. Училищата ще са затворени до април.

В Турция, където има втори заразен, всички училища ще бъдат затворени за седмица, университетите - за 3, а спортните събития ще се състоят без публика до края на април. Обучението ще продължи дистанционно.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва хората над 70 години да си останат вкъщи. “Затваряме училища, университети, колежи заради коронавируса”, заяви Макрон в обръщение към нацията. Той допълни, че подготвя европейски и национален план за реакция на коронавируса. Макрон поиска свикване на извънреден Европейски съвет.

Нидерландия забранява големи публични събития, Гърция затваря клубове, кина, театри и нощни клубове.

Белгия нареди училища, кафенета, ресторанти и някои магазини да бъдат затворени заради епидемията. Дания прие закон за строги мерки, който дава възможност да се забранява достъпът до обществени институции, супермаркети и магазини, старчески домове, болници и да се ограничи ползването на обществения транспорт.

Албания забрани движението на лични коли и на обществения транспорт в 8 града на страната, включително Тирана и Дуръс.

Над 128 000 души в световен мащаб са заразените с новия коронавирус, жертвите са над 5000 души по данни на СЗО.

Жертвите в Италия са 1266 при заразени 17 600. Нарасна броят на положителните проби във Великобритания до 798. На Острова починалите са 11, а във Франция - 61. Нови 85 смъртни случая за ден има в Иран.

Единствената европейска страна без регистриран случай на коронавирус е Черна гора.

Европа е новият епицентър на пандемията от коронавирус”, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Китайският град Ухан, където беше епицентърът на заразата, отчете само пет нови случая на коронавирус. Това е вторият пореден ден, в който данните за случаите са под 10, докато в останалата част от страната не са регистрирани инфекции.

Националната здравна комисия заяви, че епидемията от коронавирус в Китай е преминала своя пик.

Заради коронавируса Непал отмени всички експедиции на Еверест. Румънската църква пък излезе със специална молитва срещу болестта.

Паника обхвана основните фондови борси, които рухнаха - те загубиха над 9% заради опасения, свързани с разпространението на новия коронавирус. Това е най-големият крах в цените на акциите от 1987 г.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари