Един починал от студ и над 20 сигнала за премръзнали хора за денонощие

0
Центровете за настаняване на бездомни хора са пълни
Центровете за настаняване на бездомни хора са пълни Видео: БНТ

Бездомник в Благоевград загина от премръзване.

Само за последното денонощие на телефон 112 са подадени над 20 сигнала за премръзнали хора. Най-много са в столицата - 11. Центровете за настаняване в София и Благоевград са пълни.

"Просто нямаше къде в момента да отседна, разбрах за този дом дойдох, приеха ме и така вече няколко месеца съм тук", споделя пред БНТ Росица Стоянова.

Така започва историята на Росица Стоянова в кризисния център за настаняване на бездомни хора в София. Тя е имала работа и семейство, но за кратко време животът ѝ се преобръща. Губи сина си, след това и работата си.

Росица Стоянова споделя, че тук е срещнала най-разнообразни хора, най-различни всеки със собствената си съдба, всеки със собствените си проблеми и грижи. Хората просто щом са дотук дошли, има причина, но няма лоши хора.

В центъра за настаняване на бездомни хора в Захарна фабрика в момента са настанени 91 човека. Петима от тях са дошли тук в последните 24 часа след рязкото падане на температурите.

"Центърът вече е доста разпознаваем сред гражданите на столицата които подават сигнали до телефон 112, до нас в Столична община", изтъкна Мина Йовчева, директор дирекция "Социални дейности" СО.

При един от сигналите за бедстващи бездомни хора в Благоевград, се оказва, че човекът е починал от измръзване.

"В неадекватно състояние беше човекът, нямаше никакви признаци за живот. Видях пулса и зениците, никакви реакции други двигателни нямаше, установих смъртта и с полицаите се разбрахме", каза Бойко Христов, фелдшер.

А капацитетът на центъра за временно настаняване в града е малък.

"Има такъв център да, който работи 24 часа, Център за временно настаняване на хора, които са крайно нуждаещи се в кризисни ситуации. Капацитетът на този център е 10 места и към момента всички са заети", каза Мария Захова, секретар на Община Благоевград.

И в София, И в Благоевград Центровете за настаняване на бездомни са пълни, но и от двете общини казват, че при нужда могат да се осигурят и допънителни места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари