Един път лъжа, втори път лъжа, трети път - изборна загуба

0
Ердоган се мислеше за по-висок, защото гледаше сянката си по залез, заяви Мариян Карагьозов
Ердоган се мислеше за по-висок, защото гледаше сянката си по залез, заяви Мариян Карагьозов Видео: вестник СЕГА

Ердоган се мислеше за по-висок, защото гледаше сянката си по залез, заяви Мариян Карагьозов

След 20 години непрекъсната доминация на Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието последните местни избори показаха силна нагласа у турското общество за политически завой. Кемалистката Народнорепубликанска партия спечели кметските места не само в най-големите градове, но и събра в национален мащаб най-много гласове, което показва, че Турция е узряла за промени.

Експертът от Института за балканистика Мариян Карагьозов видя главната причина в икономическите трудности, които притискат гражданите в резултат на продължителното поскъпване на живота и обезценяването на турската лира. Спестяванията се топят, а цените хвърчат. "Хората наказаха управляващите", обобщи той, пише вестник СЕГА.

Усилията на Ердоган да овладее положението чрез помпане на доходите доведоха до такава ситуация, че вече е неизгодно дори за гражданите от съседните държави да ходят на пазар в Турция, въпреки че би трябвало да се възползват от по-благоприятния курс на своите валути. "Първо спряха да пазаруват турците, а след тях и гостите от чужбина", каза анализаторът, който се готви за 6-месечна специализация в Анкара и си дава сметка какво го очаква.

Местните избори означават, че централната власт стеснява контрола си над икономиката, защото 65% от населението и 80% от брутния вътрешен продукт ще бъдат в обсега на районите под управлението на опозицията.

Спомените за старото имперско величие на Османската империя, върху които се основава партията на Ердоган, доведоха до пренапрежение на държавата. Карагьозов цитира британски експерт, според когото имперските амбиции са като да гледаш сянката си по залез слънце - струва ти се, че си станал висок 3 метра. След като загуби шансове да се присъедини скоро към Европейския съюз, Турция се насочи към други райони на света, например Африка. Но да замениш Европа, за да се озовеш в Африка, не е най-добър атестат за успешна външна политика.

Що се отнася до поведението на българските изселници по време на изборите, Карагьозов отбеляза, че от десетилетия те симпатизират повече на кемалистката Народнорепубликанска партия, каквито са предпочитанията и на други изселници - например, от Босна и РС Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари