Един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързан със замърсяването

0
От изключителна важност за всички е качеството на въздуха и околната среда, в която живеем
От изключителна важност за всички е качеството на въздуха и околната среда, в която живеем

Според изследване един на всеки осем смъртни случая в ЕС е свързан със замърсяването на околната среда. Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Докладът по темата е на Европейската агенция за околната среда

Агенцията обаче съобщава, че ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха все още е един милион, предава Канал 3

Според изследването шумовото замърсяване е на второ място, което води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля - например чрез горещи вълни и наводнения.

Други фактори, споменати от агенцията, са химични съединения, както и замърсена питейна вода. Ясна разлика между страните от Източна и Западна Европа също е забележима. В много страни от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна Европа.

Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация за причините за смърт и болести от 2012 г. И обобщението на резултатите сочи, че около 13 процента от годишните смъртни случаи в ЕС - 630 000 преждевременно починали - могат да бъдат отнесени към фактори на околната среда и следователно биха могли да бъдат избегнати. Най-честите причини за смърт включват рак, сърдечни заболявания и инсулти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари