"Джонс Хопкинс'': България е втора в света и първа в Европа по смъртност от COVID-19

0
Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие
Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие

България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19, показват данните на университета "Джонс Хопкинс".

За двадесетте държави, които в момента са най-засегнати от COVID-19 в световен мащаб, в диаграмата е показан броят на смъртните случаи или на 100 потвърдени случая (наблюдавано съотношение на случаите с летален изход). Страните на върха на тази диаграма имат най-много смъртни случаи пропорционално на случаите или популацията от COVID-19, но не е задължително най-много смъртни случаи като цяло, уточняват от института.

Статистиката показва, че 9% от случаите на коронавирус в Мексико са с фатален край, а в България починали са 4% от заразените.

В Европа България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция.

По критерий починали на 100 000 население на първо място по брой дадени жертви от началото на пандемията е Чехия, следвана от Унгария, Италия и България.

Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие. С регистрираните 4,467 нови случая се доближават пиковите стойности от 17 ноември, когато заболелите са били 4828.

Стръмното покачване на смъртността през последната седмица, със 169 починали от инфекцията през последните 24, часа гони абсолютния антирекорд от 221 смъртни случая, отчетен на 30 ноември 2020 г. В същото време едва 1,05% от населението е имунизирано срещу вируса, отчитат от институт "Джонс Хопкинс".

Данните не са изненада, след като брифинг на здравните власти от 18 ноември председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи за тревожната тенденция:

Много е стръмно покачването на кривата на смъртността на болните с коронавирус у нас – за седмица говорим за 46% ръст, а на двуседмична база скокът е 124%, каза генералът и допълни, че България е на трето място в света по нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария, отбеляза тогава той и уточни - за седмица говорим за 40% повече българи с COVID-19, а спрямо ситуацията от преди две седмици увеличението е 94%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук