България на първо място по смъртност на глава от населението в Европа

0
Лекари предупредиха, че има пациенти с пневмония, които дори не знаят, че са заразени. Тези случаи са едни от най- рисковите, заради късното откриване на заразата и опасността от тежки последствия
Лекари предупредиха, че има пациенти с пневмония, които дори не знаят, че са заразени. Тези случаи са едни от най- рисковите, заради късното откриване на заразата и опасността от тежки последствия Видео: NOVA

Според лекарите причина за това е и "болната" здравна система

Страната отбеляза нов, черен рекорд! За последното денонощие у нас са починали 189 пациенти с коронавирус. Това ни подрежда на първо място по смъртност на глава от населението в Европа, на дневна база.

Лекари предупредиха, че има пациенти с пневмония, които дори не знаят, че са заразени. Тези случаи са едни от най- рисковите, заради късното откриване на заразата и опасността от тежки последствия, разкрива NOVA.

Не само големият брой болни -  застаряващото население, както и лошото състояние на базата в болниците са другите две причини за черната статистика и рекордния брой смъртни случаи от коронавирус у нас, категорични са медици

„При такива пандемии няма как да не се плаща цена! Това значи, че базата е амортизирана, консумативи, материали, медикаменти, ограничения и в много голяма степен липсата на персонал”, обясни анестезиологът доктор Колчаков.

Разговаряме с него на работното му място в София, а в колата, на път за Пазарджик, където имат нужда от помощ. Прави го доброволно, но е категоричен, че и медиците плащат цена.

„ Аз съм анестезиолог-реаниматор така, че при нас да пишем смъртни актове е, за съжаление, неотменна част от ежедневието ни. Със смъртта не се свиква и особено с млади хора, да не говорим за деца”, споделя той.

Битката с коронавируса е трудна, защото заразата се оказва много по-агресивна към белия дроб. Затова и  рентгенолозите вече я разпознават на мига. Към момента една от най-големите опасности при COVID инфекцията продължава да е двустранната пневмония. При вируса тя е по-различна и може да мине без симптоми:

Атакува капилярите – най-малките кръвоносни съдове, и това е причината хората без особена симптоматика, като кашлица и секрети, изведнъж на рентген да се вижда една много напреднала пневмония. Трудно се открива и дори не се открива на слушалките”, обясни д-р Колчаков.

Това, което той съветва, е болните да следят  температурата, кашлицата и при поява на задух, веднага да се допитат до лекар. Лекарите обаче изнемогват, признаха от Българския лекарски съюз. Много от тях вече са болни, или повторно заразени с COVID. Затова подкрепиха затягането на мерките и отправиха апел към хората - да спазват настоящите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари