Джони Велинов: Не ставах за футболист, затова избрах вратата!

2
Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път започва в "Дунав" Русе
Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път започва в "Дунав" Русе Видео: bTV

Следващата седмица излиза биографичната книга на легендарния страж на ЦСКА, роден в Русе

Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път започва в "ДунавРусе, а впоследствие става легенда на ЦСКА и националния отбор. Следващата седмица ще излезе и биографичната му книга: "Моята история".

Известният в спортните среди като Джони Велинов бе гост в рубриката "В главната роля" на 120 минути по bTV. Пред водещия Светослав Иванов той говори за семейството си, първите години с футболна топка и втория си живот, който живее благодарение на успешна чернодробна трансплантация.

Велинов, който е Футболист №1 на България за 1981 година, разказа, че от малък е научен да се труди. Благодарение на баща си, който бил бозаджия и сладкар.

"Правеше бозата до към 5-6 часа сутринта. Имах щастието да му помагам като малък, Караше ме до бозаджийницата, слагах чувалите със захар, аз слагах и капачките. Работихме цяла нощ", спомня си Велинов.

"Свако ми много обичаше да ме води на стадиона, баща ми не се занимаваше с мен, почиваше си след работа. Обикновено чаках някой чичко да ме вкара за мача на стадиона, защото беше пълно и не можеше дете само да влезе".

"Разбрах, че ставам за вратар, когато не ставах за футболист", каза с усмивка Велинов, който е 6-кратен шампион на България.

"Видях, че на вратата е добре. Оттам дойде и желанието ми да отида в "ДунавРусе. Много тренирах".

"Много са ярките спомени с ЦСКА. Най-приятно ми беше като елиминирахме "Нотингам" - европейския шампион. Имахме самочувствие и сили, вярвахме си и така постигнахме много успехи".

Освен "Нотингам Форест", ЦСКА елиминира и друг европейски хегемон - "Ливърпул": "При първия мач с "Ливърпул" имах шанса да видя един от любимците ми - Рой Клемънс, той ми даде фланелката си, с която игра. Много ми беше тъжно, като разбрах, че е починал."

Джони Велинов уточни, че с книгата си иска да покаже, че е преминал през много трудности. Че животът на един футболист не е лесен, а всичко е мъка, труд и пот.

"Има неща в тоя живот, които си ги преживял, споделил си ги с близките си, но трябва да ги споделиш и с други, като феновете на ЦСКА.", каза още той.

Георги Велинов е роден на 5 октомври 1957 г. в Русе. В ЦСКА е от 1978 до 1987 и от 1991 до 1993 г. От 1987 до 1991 г. е в португалските "Брага" и "Академика" Лисабон. По-късно пази за "Сливен", "Славия", "Ботев" Нови Пазар.

Има 331 мача в "А" група. Шампион е през 1980, 1981, 1982, 1983, 1987 и 1992 г., носител на купата през 1981, 1983, 1985 и 1987 г. Футболист номер 1 на България през 1981 г.

Има 33 мача за националния отбор. От май 2007 година Джони Велинов живее втори живот благодарение на успешна чернодробна трансплантация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари