Джо Байдън: Международната общност се обръща срещу Израел

1
Бенямин Нетаняху трябва да направи промени в своето правителство
Бенямин Нетаняху трябва да направи промени в своето правителство Снимка: Джо Байдън / Facebook

Бенямин Нетаняху трябва да направи промени в своето правителство

Разногласията между Израел и Съединените щати - неговият най-близък съюзник - станаха явни на 12 декември, когато президентът Джо Байдън предупреди, че израелските лидери губят международната подкрепа за войната си в Газа, а министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли с лека ръка американската визия за следвоенния Близък изток, пише „Ню Йорк Таймс“.

Тъй като при израелската атака в Газа цивилните граждани загиват с рекордно бързи темпове, Байдън предупреди в обръщение във Вашингтон, че международната общност се обръща срещу израелското правителство.

"Те започват да губят тази подкрепа", каза Байдън и заяви, че Нетаняху трябва да направи промени в своето правителство, което е най-крайно дясното в историята на Израел.

Досега Съединените щати подкрепяха Израел както с действия, така и с реторика - подкрепяха нападението над Газа, отхвърляха призивите за прекратяване на огъня в ООН и разрешиха продажбата на хиляди танкови снаряди на израелците.

Но тази твърда подкрепа изглежда започва да се смегчава. Коментарите на Байдън представляват най-резкия разрив до момента в езика, който Съединените щати използват по отношение на Израел от началото на войната след опустошителната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Нетаняху, обръщайки се към израелците във видеоклип преди изказването на Байдън, изключи каквато и да е роля на Палестинската власт в Газа след края на войната. Съединените щати настояват за този вариант като решение за две държави.

"Има разногласия относно "деня след Хамас" - каза Нетаняху във видеообръщение, публикувано в социалните медии, - и се надявам, че и тук ще постигнем съгласие".

"След голямата саможертва на нашите цивилни граждани и нашите войници, няма да позволя влизането в Газа на тези, които обучават на тероризъм, подкрепят тероризма и финансират тероризма", каза той. "Газа няма да бъде нито Хамастан, нито Фатахстан". "Фатах" е политическата фракция, съперник на Хамас, която контролира Палестинската автономия, която беше изгонена от Газа през 2007 г., но все още управлява части от окупирания от Израел Западен бряг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари