Джо Байдън бил приятел на Плевнелиев

0
Двамата били се срещали два пъти
Двамата били се срещали два пъти

Двамата били се срещали два пъти, но дали Байдън помни това? 

Новоизбраният 46-и президент на САЩ Джо Байдън бил добър приятел на Росен Плевнелиев. Двамата били се срещали два пъти и са прекарали заедно няколко часа, пише 24 часа.

Тогава Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама, с когото президентът Плевнелиев е имал няколко срещи.

Първата му с Байдън е повече от 2 часа. Мястото е огромна зала на нюйоркския хотел „Уолдорф-Астория“, датата - 30 април 2013 г. В сградата на Парк Авеню 300, която от 1993 г. е официална емблема на града, Байдън и Плевнелиев са поканени за ключови говорители на галавечерята за 100-годишнината на Лигата против поругаването ADL - най-мощната световна организация, която се бори срещу езика на омразата, за граждански права и религиозни свободи, срещу антисемитизма и сегрегацията.

На галавечерята присъствали повече от 1000 лидери - на еврейската общност в САЩ, конгресмени, граждански активисти, борещи се за правата на хората по целия свят, религиозни лидери от целия свят.

Като ключови говорители Байдън и Плевнелиев били на маса номер 1. Двамата говорели под наслов „Представете си свят без омраза“. След като се изказва Плевнелиев, Джо Байдън му казва: „Г-н президент, аз научих много за България от Вашата реч и искам да Ви кажа, че ако и другите нации по време на Втората световна война бяха имали куража за българите да се противопоставят на машината за избиване на Хитлер, светът щеше да е различен.“

Плевнелиев говорил за хуманизма и куража на българите в битката срещу депортацията на българските евреи. Разказал, че на 100 метра от къщата на дядо му в Гоце Делчев, където е израснал, има и православна черква, и джамия, и синагога. А също - че в радиус от 200 метра от кабинета у в президентството също ги има и трите - изключително красив православен храм, синагога, джамия, както и католически храм. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари