Джими Картър получава палиативни грижи вече година

2
Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната
Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната Снимка: ЕPA / БГНЕС

Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната

Навършва се една година откакто бившият президент на САЩ Джими Картър получава палиативни грижи, период през който той успя да навърши 99 години и присъства на погребението на съпругата си Розалин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Една година откакто получава палиативни грижи президентът Картър все още е у дома със семейството си“. Това обяви неговата благотворителна фондация Carter Center (“Картър Център”) за американските медии по повод първата годишнина от решението му да остане в дома си в Плейнс, щата Джорджия, след поредица от хоспитализации, вместо да се възползва от допълнителна медицинска намеса.

„Семейство Картър изразява благодарността си за множеството послания на любов, които са получили, и за продължаващото уважение към личния им живот“, казаха от фондацията на бившия американски президент (1977-1981).

Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната.

Бившият президент демократ се появи за последен път публично през ноември на погребението на съпругата си Розалин Картър, която почина на 96-годишна възраст.

Когато започнаха палиативните грижи (...), си мислехме, че му остават броени дни“, сподели внукът му Джейсън Картър пред всекидневника “Атланта джърнъл конститюшън”. „Това казаха лекарите. Но един от начините да погледнем на случилото се е да мислим, че Бог все още му дава дни“, продължи Джейсън Картър.

Джими Картър беше президент само един мандат. Архитект на споразуменията от Кемп Дейвид, довели през март 1979 г. до подписването на израелско-египетския мирен договор, той беше силно критикуван в САЩ по време на кризата с вземането на заложници на американци в Иран през 1979-80 г.

След като напуска Белия дом, Джими Картър основава “Картър Център” през 1982 г., за да насърчава развитието, здравето и разрешаването на конфликти по света. Неуморен пътешественик, той е посетил Мексико, Перу, Никарагуа и дори Източен Тимор.

Джими Картър получи Нобеловата награда за мир през 2002 г., за "десетилетните му неуморни усилия за намиране на мирни решения на международните конфликти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ***************************************************************************************
    Джими Картър: САЩ са най-войнствената нация в историята на света ... https://news.bg/int-politics/dzhimi-kartar-sasht-sa-nay-voynstvenata-natsiya-v-istoriyata-na-sveta.html
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари