"Джи Пи груп" заяви, че се отказва да строи тунел "Железница"

0
Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата идва часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти
Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата идва часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти

Ръководството на строителната компания "Джи Пи Груп" заяви, че се отказва да бъде строител на най-дългия в България тунел "Железница, който е част от магистрала "Струма".

Решението е мотивирано с "полза наобществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност".

Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата идва часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти.

В началото на седмицата прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около "Джи Пи груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства.

Ръководството на "Джи Пи груп" заявява днес, че "през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес".

Едновременно с това компанията отчита, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графика за изпълнение на тунела, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Конкурсната процедура за тунела на стойност 185 млн. лв., която "Джи Пи груп" спечели в консорциум с "Глобал кънстръкшън" и "Виа план", се оспорва в Комисията за защита на конкуренцията от други участници. Антимонополният орган обаче допусна предварително изпълнение.

"Забавата в изграждането на посочените участъци на автомагистрала "Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени", прогнозира оттеглилият се участник.

Ръководството на строителния конгромерат заявява, че се стреми да опази репутацията на компанията в медийна обстановка, при която тя е свързвана с престъпни квалификации.

Тунел "Железница" е най-големият инфраструктурен проект, който компанията трябваше да изпълни. През юли тя подписа договор за рехабилитация на жп участъка Ребърково - Своге с възложители Министерството на транспорта и Националната компания железопътна инфраструктура, което трябваше да стане първия й жп проект. Тя ремонтира и 26 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград на стойност за 18 млн. лв. в консорциум с "Контратас Инглесиас" АД. Финасирането е със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и националния бюджет.

След по-новите й проекти е удължаване и заустване на главен дъждовен колектор с възложител пристанище Бургас с прогнозна стойност 2 млн. лв., финансирано от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Отново в Бургас компанията работи и по проект на общината за водоснабдяване и канализация на Лесопарк "Росенец". През лятото беше открита и спортната зала "Арена Шумен", чийто проект държавата финансира с 8 млн. лв.

Компанията има редица проекти в София, между които участъци от метрото, ремонтът пред НДК и течащите сега реконструкции на централната градска част. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари