Дянков: Предложенията за Бюджет 2022 са странни и опасни

0
Според бившия министър финансовата рамка за 2022 г. трябва да се изготви от новите депутати
Според бившия министър финансовата рамка за 2022 г. трябва да се изготви от новите депутати Снимка: bTV

Според бившия министър финансовата рамка за 2022 г. трябва да се изготви от новите депутати

Предложенията за Бюджет 2022 са странни и опасни. Това заяви в bTV НОВИНИТЕ  бившият финансов министър Симеон Дянков. Служебният кабинет предлага увеличение на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски надбавки, минималната заплата и други от 1 януари.

Според него те са странни, защото остават броени часове до свикването на 47-ото Народно събрание, където депутатите могат да изготвят финансовата рамка.

Опасно е от две гледни точки. Първо – като се прави бюджет се започва с макроикономическата ситуация – инфлация и икономически растеж. Такъв анализ липсва и можем само да гадаем какви са тези параметри. Заложената инфлация е някъде около 15%, ако наистина МФ очаква такава инфлация – трябва да има по-широк дебат“, коментира Дянков.

По думите на финансиста трябва да се изчисли и дефицитът в бюджета, защото в момента се говори само за приходи. Той коментира, че така „се слага каруцата пред коня“ . По негови сметки бюджетният дефицит ще бъде около 6%.

Това е плашещо. Не е сериозно Министерството на финансите буквално няколко дни преди да се осъществи новия Парламент, да излиза с подобно предложение“, допълни той.

Дянков каза още, че няма проблем Бюджет 2022 да се гласува през сливащата година и да не се бърза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари