Двуетажен мост ще свързва двата бряга на река Дунав в Сърбия

0
Съоръжението ще бъде между крепостта Петроварадин и пристанището
Съоръжението ще бъде между крепостта Петроварадин и пристанището

Сръбското архитектурно студио ARCVS показа проект на двуетажен мост в Нови Сад.

Той ще свързва двата бряга на река Дунав и ще включва хотелска и офис сграда.

Наричана Elbow Shadow, структурата с дължина 200 метра е проектирана от ARCVS като многофункционален мост за пешеходци и колоездачи между градската крепост Петроварадин, построена в края на 17 век, и пристанището.

Мостът ще разполага с пешеходна пътека на долното си ниво и частен хотел и офиси на горното, всичките приютени в кокетна стоманена конструкция във форма, напомняща естетиката на старите индустриални сгради на пристанището.

Предложението на сръбското студио ARCVS е печелившият дизайн от конкурс за пешеходен и велосипеден мост над Дунава, съобщава DeZeen.

В заданието е предвидено създаването на хотелска и офис сграда с площ 4000 квадратни метра на левия бряг на реката, но от ARCVS я включват в самия мост, така че брегът да бъде запазен и приспособен за защита от наводнения.

За да се постигне това, мостът ще разполага с 10-метрова структура, дълга 12 метра.

Основната идея зад конкурса е заключението, че мостът за пешеходци и велосипедисти ще подобри значително развитието на левия бряг на реката“, обяснява главният архитект Бранислав Редзич.

"Въпреки това брегът, според нас, е твърде ценен, за да се използва за застрояване", казва той пред Dezeen.

„Стоманената решетка, която сме избрали, трябва да има височина 10 метра, следователно осигурява друго функционално ниво, което възлиза на общо 6000 квадратни метра. Това е повече от справедлива компенсация за„ загубените “ 4000 квадратни метра от брега," посочва той.

От двете страни на моста ще има две спираловидни рампи със стъклени стени. Те са проектирани от ARCVS, за да осигурят "удобен достъп" до моста както за пешеходци, така и за велосипедисти.

На по-ниското ниво рампите ще се отварят към общодостъпна алея и ще бъдат допълнени от „улица“ със сергии за хранителни стоки и магазини.

Междувременно вторият етаж ще бъде с площ от 2500 квадратни метра и ще разполага с пространства, разделени по равно на офиси и хотелски стаи.

Подкрепата за конструкцията ще бъде осигурена от основи в речните брегове, но дизайнът ще включва и стройна V-образна колона в реката.

ARCVS е архитектурно студио, основано от Бранислак Реджич и Драган Иванович, което има офиси в Сърбия, Черна гора и Украйна.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук