Двойка се натъкна на находка за 1 милион долара в изоставен гараж

0
Плащат 100 долара за кола, използвана за снимките на филма за Джеймс Бонд от 1977 г. “Шпионинът, който ме обичаше”
Плащат 100 долара за кола, използвана за снимките на филма за Джеймс Бонд от 1977 г. “Шпионинът, който ме обичаше” Видео: Movieclips

През 1989 г. двойка от Лонг Айлънд, Ню Йорк, плаща близо 100 долара, за да придобие съдържанието на клетка за съхранение на багаж, чийто наем не бил плащан от наемателите. Това се случва на търг на сляпо, което означава, че нито те, нито продавачът са знаели какво има вътре.

Когато двамата отварят клетката, вътре намират нещо, което се оказва изненадата на живота им – завит под стари одеяла в клетката имало спортен автомобил Lotus Esprit от 1976 г. използван за снимките на филма за Джеймс Бонд от 1977 г. “Шпионинът, който ме обичаше”. Във филма спортният автомобил се трансформира в подводница и дори изстрелва снаряди под вода.

Години по-късно самият Илон Мъск купува тази находка от тях за близо 1 млн. долара, споделя Profit.bg.

Спортният автомобил е един от осемте, използвани във филма с участието на Роджър Мур, но е участвал само в подводни снимки. След заснемането на филма той бил поставен в клетка за съхранение и бил забравен там в продължение на повече от десетилетие, докато не се появила двойката от Ню Йорк, която и до днес остава анонимна.

Отначало “те наистина не знаеха какво е това,” казва пред CNBC Дъг Редениус, съосновател на фондацията Иън Флеминг, който удостоверява автентичността на колата. Двамата имали собствен бизнес с отдаване на строителни инструменти под наем и никога не били гледали филм за Джеймс Бонд.

Те нямаха идея колко ценна беше тяхната находка.”

Съпругът планирал да поправи огънатия покрив на спортния автомобил и да направи някои други подобрения. След като натоварили колата на камион и тръгнали за вкъщи, от превозваческата компания ги информирали, че това е автомобил на Джеймс Бонд.

След това съпругът взел филма под наем на видеокасета и сам се убедил какво притежава, казва Редениус.

След като двойката направила някои необходими козметични промени по автомобила, го показвала на различни изложения в следващите две десетилетия, а през 2013 г, решили да го обявят за продажба на търг.

Тук се намесва Илон Мъск.

Lotus-ът е продаден на търг от аукционната къща Sotheby’s през 2013 г. на таен купувач. Впоследствие става ясно, че новият собственик е Мъск, който плаща 997 000 за колата.

Мъск е казвал в миналото, че е израснал с филмите за Джеймс Бонд.

Беше невероятно като дете в Южна Африка да гледам как Джеймс Бонд в "Шпионинът, който ме обичаше" влиза със своя Lotus Esprit във водата, след това натиска едно копче и колата се превръща в подводница.

Бях разочарован, след като разбрах, че колата всъщност не може да се транформира. Това, което ще направя, е да й постая електрически двигател на Tesla и ще се опитам да направя така, че да се трансформира,” казва Мъск пред автомобилното издание Jalopnik през 2013 г.

За да оборудва Lotus-а за филма, инженерна компания я конвертира в подводница на цена от 100 000 долара (които се равняват на близо 425 000 долара днес).

Колата е била използвана само за подводните сцени, така че когато е продадена през 2013 г., тя нямала колела, а само “съчленени перки.” Тя също така не можела да се движи на сушата, но всъщност действала като подводница.

Наскоро Мъск заяви, че колата е вдъхновила отчастия новия пикап на Tesla Cybertruck, който беше представен през миналата седмица.

Тази подводница Lotus Esprit от 1976 г. дори не е най-скъпият автомобил на Бонд, продаван някога на търг. През август Aston Martin DB5, използван за промоционални цели за филма от 1965 г. “Тъндърбол”, беше продадена на търг на анонимен купувач срещу 6.4 млн. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук