Двойка бели щъркели избраха необичайно място за гнездо в Русе

6
Птиците са изградили "нов дом" върху стрелата на багер
Птиците са изградили "нов дом" върху стрелата на багер Снимка: РИОСВ - Русе

Птиците са изградили "нов дом" върху стрелата на багер

Двойка от защитения вид бял щъркел (Ciconia ciconia) е избрала необичайно място да отгледа поколение тази година в Русе. През пролетта те бързо изградили „нов дом“ върху стрелата на строителна техника (багер), собственост на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионално депо - Русе, съобщават от РИОСВ - Русе.

Сигналът е подаден от управителя на фирмата, който е заявил желание да използва техниката. Експерти по биологично разнообразие на екоинспекцията извършиха вчера проверка на място, като установиха две млади птици в гнездото, които все още не могат да летят.

Законът за биологичното разнообразие категорично забранява обезпокояването на защитени видове птици, както и преместване на гнездо им, особено през размножителния период. На управителя на фирмата са дадени предписания да не се правят опити за преместване на гнездото до отлитане на младите екземпляри. Необходимо е операторът да подаде заявление до министерството на околната среда и водите за преместване на гнездото, за което се издава специално разрешително с указания.

Белите щъркели използват и депата за отпадъци за хранителна база. Вероятно става въпрос на новосформирала се двойка, който е използвала удобно за нея място, в близост до депото.

Като повечето едри птици, белият щъркел образува двойки за цял живот. За разлика от лебедите, които целогодишно са неразделни, белият щъркел е с по-свободолюбив нрав. След като отгледат малките, мъжкият и женската се разделят и зимуват на различни места. Там те не се размножават и нямат причина да са заедно. Напролет ги събира отново гнездото. Първи се връща мъжкият, а след няколко дни - и женската.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    Штъркел
    Що за изроди сте бре?
  • 0
    5
    Щъркел от украйна
    Преди по бай Тошово време разнасяхме бебета, а сега, то само хомосексуалисти, жендари, оскубани вежди, бръснати крака!
  • -18
    4
    До 3
    Така беше по бай Тошово време, когато изродчетата живяхте като загубеняци! Хайде сега в Сибир, тъпи рушлямски БОКЛУЦИ!!! Слава Украина!!!
  • -32
    3
    Застреляния
    Като малък, ходихме с прашки и ги целихме в главите. След като паднеха им скубехме перата и се правехме на индианци. С останалото от щъркела играехме на футбол и го ритахме докато не се разпадне. Днешната младеж никога няма да разбере какво хубаво детство имахме .....
  • 4
    2
    Найс
    Бели щъркели на късмет.Пенчо Милков си отива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари