Движението по магистралите ще бъде "шахматно"

0

При ремонтите на най-амортизираните участъци на магистралите "Хемус" и "Тракия", които започват от понеделник, движението ще се организира "шахматно", за да може да се прехвърля от едната в другата лента, а въпреки желанието на премиера, не цялата работа ще бъде свършена до началото на юли. Това стана ясно днес при посещението на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, председателят на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и група журналисти на участъците от магистралите "Хемус" и "Тракия", които предстои да бъдат ремонтирани.

Първата спирка на министерското роудшоу беше виадукта "Елешница", стеснението на който предизвика километрично задръстване на 13 април. "Мостът е построен през 1979 година, а е пуснат в експлоатация през 1980 година. От тогава, до сега съоръжението не е ремонтирано. Състоянието му не само е аварийно, а е опасно за движение, защото разрушаването на асфалтовата покривка и бетонната плоча е действително застрашаващо", обясни Лиляна Павлова в отговор на твърденията, че на мястото на стеснението не е имало видими причини, които да налагат затварянето на две от лентите.

Павлова свали журналистите и под моста на виадукта, за да им покаже, че от ремонт се нуждае и основата на моста, който има нужда от нова хидроизолация. Ремонтите дейности ще започнат в понеделник, като само за този участък и то за платната в посока София, ще са на стойност 6 млн. лв. Обновяването на лентите в посока Варна зависи от наличното финансиране. "За него ще заявим още 6 млн. лв. и ще направим всичко възможно те да бъдат осигурени през следващата година", заяви министърът.

По магистралите ще се работи и след 1 юли

Вече на магистрала "Тракия", Лиляна Павлова обяви, че графикът за ремонтите на двата аутобана е направен така, че на 1 юли да са приключили всички дейности с ремонт на асфалтовите части, както поръча премиерът вчера. "Ще има две изключения. Това са мостовете на 61-ви и 67-и километър. Техният срок за изпълнение ще бъде по-дълъг", уточни Лиляна Павлова.

От пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура" заявиха пред "Дневник", че вече са проведени обществени поръчки за избор на изпълнител на ремонтите, но досега не е имало средства за осъществяването им. Затова и толкова бързо може да започне изпълнението на ремонтите сега, когато правителството отпусна до 100 млн. лева. Изпълнител е държавното дружество "Автомагистрали"

Павлова каза, че по плана "Юнкер" не може да се кандидатства за пари за рехабилитация и възстановяване на мостови и пътни съоръжения, защото проектите не отговарят на изискванията. Средства от него ще се търсят за Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Като част от Европейски коридори и стратегически пътни проекти, за средства от плана "Юнкер" могат да кандидатстват пътните отсечки София - Видин, София-Калотина, Велико Търново-Русе, довършването на автомагистралите "Хемус" "Черно море".
 

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари