Две емблематични сгради в Русе получиха пари за реставрация

5
Доходното здание и някогашният хотел "Тетевен" ще бъдат реставрирани
Доходното здание и някогашният хотел "Тетевен" ще бъдат реставрирани Снимка: Dunavmost, архив

Две емблематични русенски сгради – паметници на културата, бяха одобрени от Министерството на културата за ремонтни дейности

Това стана ясно от резултатите от сесията за извършване на специализирани консервационно – реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г., видя Русе Медиа. 

Близо 108 000 лв. за консервационно-реставрационни работи е получил някогашният хотел „Тетевен“, долепен до Доходното здание. Парите са предназначени за фасадите и покрива на сградата, която е паметник от местно значение. Както е известно, тя е била построена през 1897 г. от италианския архитект Нино Росети за френския фабрикант Андрея Тюрийо. През 1902 г. той я продава на Братан Ревенски, който е родом от Тетевен. Именно връзката му с родното му място е най-вероятната причина за наименованието, което получава през следващите години красивата сграда. На приземния етаж той прави сладкарница „Тетевен“. Тя просъществува дълго – до началото на 90-те години на 20 век. На горните етажи се намирал гранд хотел „Тетевен“.

81 495 лв. са отпуснати на Доходното здание за реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпуси „А“, „К“ и „Л“ и за реконструкция на техническите инсталации. Предвидено е цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от фасадните дограми, както и ремонт на покрива заради течове.

Ще се работи и по ВиК-инсталацията, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата. Ще бъде изградена нова мълниезащита, както и ревизия на съществуващото ефектно осветление.

Всички дейности, свързани с изпълнението на проекта, трябва да приключат до 15 ноември, като общината ще поеме половината от необходимите финансови средства. Доходното здание е паметник на културата от национално значение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари