Двама свещеници починаха за два дни в Кюстендил

0
След продължително боледуване е починал протойерей Иван Димитров Янчовичин
След продължително боледуване е починал протойерей Иван Димитров Янчовичин

Двама свещеници починаха за два дни в Кюстендилска духовна околия, съобщиха от Софийската св. митрополия

На 10 март след продължително боледуване е починал протойерей Иван Димитров Янчовичин, роден на 3 юли 1967 г. в гр. Банско. Дяконско ръкоположение приема на 26 октомври 1993 г., а на 15 август следващата година е ръкоположен за свещеник от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим, предава "24 часа".Своето служение отец Иван започва като енорийски духовник в Кюстендилска духовна околия, в градския храм "Св. Мина". В последствие предстоява кюстендилския храм „Св. Димитър“. От 2015 до 2017 г. е ефимерий на Гранишкия манастир "Св. ап. и евангелист Лука", а на 1 октомври 2020 е назначен за ефимерий на храм „Св. Димитър“ в гр. Кюстендил и за предстоятел на храмовете „Св. Теодор Тирон“ и „Св. Атанасий“ в с. Соволяно, какъвто остава до последния си земен час. Обгрижва и храмовете „Св. Петка“ в с. Лозно и „Св. Николай“ в с. Мазарачево.

Опелото на протойерей Иван Янчовичин ще бъде извършено в събота, 13-и март от 13:00 ч. в кюстендилския храм „Св. Димитър“, а погребението - на същия ден от 14:00 ч. в гробищния парк на гр. Кюстендил.

Софийска света митрополия съобщи още, че на 9 март 2021 г. е починал протойерей Стефан Златанов Георгиев, свещеник от Кюстендилската духовна околия. Духовникът е роден на 11.02.1941 г. в с.Лелинци, Кюстендилска област. Основно образование придобива в с.Граница, Кюстендилско, а средно образование завършва в 18 СУ „Св.св. Кирил и МеМетодий“, София. Дяконско ръкоположение приема на 30 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (понастоящем Ловчански митрополит), който го ръкополага и за свещеник на 13-и декември същата година.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрполит и български патриарх Неофит е отличен с офикия „протойерей“ от Белоградчишкия епископ Поликарп на 18.08.2020 г. на храмовия празник на църквата „Св.Йоан Рилски“, с.Пиперков Чифлик, на която е председател на църковното настоятелство.

Своето служение отец Стефан започва като енорийски духовник в столичния храм „Живоприемен източник“. Преминава на служение в Кюстендилска духовна околия, като обгрижва храмовете „Св.Николай Чудотворец", с.Лелинци, и храм „Възнесение Господне“, с.Николичевци. След няколко години поема и енорийската работа в с.Пиперков чифлик. След пенсионирането си той е празничен свещенослужител при храм „Св.Димитър“, Кюстендил.Архиерейското наместничество, Кюстендил уведомява гражданството, че опелото и погребението ще бъдат извършени на 12.03.2021 г. /петък/.

Опелото ще бъде извършено в храм "Св.вмчк Димитър Солунски", кв.Капията от 13.00 ч. , а погребението от 14.30 ч. в гробищния парк при храм "Св.Николай", с.Лелинци, общ. Кюстендил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари