Двама осъдени на строг затвор в симулиран наказателен процес

0

След две седмици подготовка по предварително зададения казус младежите от Клуб „Младежки парламент“ при Общински младежки дом гр. Русе разиграха симулиран процес в една от съдебните зали на Русенска съдебна палата.

Това се случи под ръководството на съдия Росица Радославова от Окръжен съдРусе и Окръжния прокурор Георги Георгиев. За пресъздаването на автентичната обстановка се погрижиха и представители на „Съдебна охрана“

Самият симулиран процес протече изцяло по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс на Република България ред, като обхвана всички етапи на едно съдебно заседание пред първоинстанционен съд – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”.

Казусът, базиран на действителен случай за убийство на жена, беше разгледан от петчленен съдийски състав с председател Деница Кирилова. Обвинението беше поддържано от прокурорите Деница Карагьозова и Магдалена Дюлгерова. Всеки един от подсъдимите беше с по двама защитници. Както при всеки реален процес за убийство, извършителите бяха с белезници на ръцете и без връзки на обувките, а представители на „Съдебна охрана“ ги охраняваха през цялото време. В хода на процеса съдът разпита всички призовани по делото свидетели и вещи лица, които се наложи да отговарят на многобройните въпроси на обвинението и на защитата. Председателят на съдебния състав ръководеше строго процеса и при разсейване на някой от участниците бързо въвеждаше ред в залата.

Час и половина след началото на съдебното заседание председателят на съдебния състав даде 10 минути почивка, след което продължи с повторен разпит на един от свидетелите и изслушването на експертите. Изключително впечатление направи вещото лице психиатър Полина Дудева, която обясни компетентно психичното състояние на убиеца със специфичните медицински термини. По време на пледоариите представителите на прокуратурата отправиха искане за постановяване на осъдителна присъда по отношение на двамата подсъдими. От своя страна, всеки един от защитниците на предадените на съд лица пледира за оправдателна присъда. Преди оттегляне на тайно съвещание за произнасяне на присъдата, съдебният състав изслуша и последната дума на подсъдимите.

Всички в залата с нетърпение чакаха решението на съдебния състав, който имаше нелеката задача да отсъди виновни ли са подсъдимите. Присъстващите прави изслушаха постановената в името на народа присъда, с която петчленният състав осъди и двамата подсъдими на наказание лишаване от свобода за различни срокове, но и двамата при първоначален строг режим на изтърпяване.

Веднага след постановяването на присъдата съдия Росица Радославова и прокурор Георги Георгиев поздравиха участниците за отличното им представяне. Прокурор Георгиев отправи своите адмирации към „колегите си“ за достойното представяне на фигурата на прокурора и поддържането на обвинението по време на процеса. Той призова всички да бъдат внимателни в действията си, за да не попаднат в съдебна зала на мястото на подсъдимите. Съдия Радославова също поздрави участниците за отличното им представяне и отдадеността им при провеждането на симулирания процес, като сподели изненадата си колко детайлно учениците са успели да вникнат в ролите и да пресъздадат атмосферата на едно напълно реално съдебно заседание.

Чрез симулирания процес учениците имаха възможност от първо лице да се докоснат до магистратските и адвокатската професии, да научат повече за правомощията на съдията и прокурора, за ролята, правата и задълженията на свидетелите. Така, освен възможността младите хора да осъзнаят колко отговорна е работата на съдията и на прокурора, инициативата целеше повишаване на правната култура на подрастващите и превенция на младежката престъпност.

На раздяла всеки участник получи грамота, а системният администратор на Окръжен съдРусе им направи много снимки за спомен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари