Двама холандски граждани са осъдени на смърт в Мароко

3
Мароко всъщност замрази екзекуциите от 1993 г. насам, макар че издаването на смъртни присъди продължава
Мароко всъщност замрази екзекуциите от 1993 г. насам, макар че издаването на смъртни присъди продължава

Мароканският съд осъди на смърт двама холандски граждани заради случайното убийство на студент по медицина през 2017 г., съобщи адвокатът на семейството на жертвата, цитиран от AFP.

Преди две години Едвин Габриел Роблес Мартинес и Шардьон Гиригорио Семерел са обвинени, че са открили огън в кафене в туристическия център на Маракеш, предава Агенция Фокус.

Те очевидно са се целили в собственика на кафенето, но вместо това са убили студента и са ранили други двама души, съобщиха местните медии.

По онова време местните власти заявиха, че стрелбата е за "уреждане на сметки", което е "пряко свързано с престъпна мрежа в връзки в някои европейски страни".

В петък съдът осъди 15 други заподозрени по същия случай, издаде присъди от три до двадесет години за създаване на "престъпна банда", заяви адвокатът Абделатиф Хтитех.

Сред осъдените е и собственикът на кафенето, който е получил 15-годишна присъда за "трафик на наркотици", каза Хтитех, който представлява семейството на убития студент по медицина.

Говорител на външното министерство в Холандия каза пред AFP, че холандското посолство "е в пряк контакт с адвоката", без да дава допълнителни подробности.

Запитан дали страната ще се намеси, говорителят каза, че осъдените трябва да решат дали да обжалват или не. Но тя добави, че Холандия се противопоставя на смъртното наказание.

Мароко фактически замрази екзекуциите от 1993 г. насам, макар че издаването на смъртни присъди продължава.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари